Belevenné a közpénzek kérdéskörét az új alkotmányba az a Szili Katalin által összehívott, neves jogászokból álló ötfős munkacsoport, amely szerdán tartotta első ülését. A szakemberek nyár végére készítik el tanulmányukat, amely az új alkotmány alapja lehet.

Neves jogászprofesszorokból álló ötfős munkacsoport tanulmányozza az Alkotmányt, hogy felmérje, mi hiányzik és mi szükséges egy modern és az uniós alkotmánnyal összhangban levő alaptörvényhez. A szerdai első ülés vendége volt Bárándy Péter igazságügyi miniszter is.

A testületet összehívó Szili Katalin közölte, ez nem egy bizottság, mindenki önállóan tesz javaslatokat, ezekből alakítják ki azt a munkaanyagot, amely az új alkotmány alapja is lehet.

Január végére készülhet el az új alkotmánnyal kapcsolatos munka váza – közölte Szili Katalin, aki egyelőre nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e egy teljesen új alkotmányra, vagy a jelenlegit kell újraírni.

Szili Katalin – aki a nyáron vetette fel egy új alkotmány kidolgozásának lehetőségét – közölte, hogy várhatóan jövő év első felében elkészülhet az alap, amely mentén megszülethet az új alkotmány.

A házelnök arra kérte fel a szakértőket, hogy készítsenek leltárt, hibajegyzéket, problématérképet a jelenleg hatályos, 1949-ben elkészített és azóta számtalanszor módosított Alkotmánnyal kapcsolatban.

A megbeszélésen mindannyian úgy vélték, hogy például a közpénzek kérdéskörét bele kell foglalni az alkotmányba. A szakértők mindannyian ingyenesen végzik a munkájukat, amely során – mint mondta a házelnök – az évek alatt felhalmozott tapasztalatokat is figyelembe veszik.

A munkacsoport tagjai:
Kilényi Géza
Sajó András
Petrétei József
Kecskés László
Szente Zoltán