A kormány is és az ellenzék is abban érdekelt, hogy konszenzus szülessen a közigazgatási reformtervezetről, úgyhogy az egyeztetéseket folytatják annak ellenére, láthatóan kibékíthetetlen ellentétek vannak a koalíció és az ellenzék képviselőinek elképzelései között.

A reform szükségességét senki nem kérdőjelezte ugyan meg, és azt se, hogy a finanszírozás reformja is elengedhetetlen, és a kistérségi szintre is szükség van. Ez utóbbiról azonban egész mást gondol a kormány, hogy milyen legyen, és hogyan működjék, mint az ellenzék.

Az ellenzék nem ért egyet a törvénnyel létrehozandó kistérségi társulásokkal, míg a kormány törvényi keretet adna ehhez. A fideszes Kontrát Károly szerint ez az önkormányzati autonómiával összeegyeztethetetlen. Az MDF-es Gémesi György ezzel egyet értve, kifogásolta, hogy a finanszírozás reformja sürgetőbb lenne, ám ennek szerinte, semmi jele nem található az anyagban.

Lamperth Mónika belügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a közigazgatási reform célja a szolgáltatások színvonalának emelése és a kormány ehhez rendeli a formákat.

Gulyás József az SZDSZ képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslatot hét önkormányzati szövetség közül hat elfogadja és az SZDSZ is támogatja. Fontosnak mondta a négypárti egyeztetést, mert mint mondta, ha az ellenzék nem támogatja, mivel ez kétharmados törvény, nem lesz reform, ami pedig mindegyik párt szerint elengedhetetlen, hanem csak apró lépéseket lehet tenni, ami a reform irányába hat.