Az Országgyűlés hétfőn 192 igen szavazattal, négy ellenében, egy tartózkodás mellett megszavazta a befektetők és betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosítását célzó, PSZÁF-törvényként ismertté vált előterjesztésről.

Az Országgyűlés hétfőn 192 igen szavazattal, négy ellenében, egy tartózkodás mellett elfogadta a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely módosítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) működését is. A zárószavazása után a fideszes képviselők elhagyták az üléstermet.

Az elfogadott tervezet keretében újraszabályozzák a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) működését. Az egyszemélyi vezetés helyett egy szakmai testület, a Felügyeleti Tanács irányítaná a bankfelügyeletet, amelynek elnökét – a miniszterelnök javaslatára – az Országgyűlés választja. A Felügyeleti Tanács legfeljebb öttagú lehet, a tagokat a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Emellett létrehoznak egy főigazgatói posztot, amelyet pályázat útján töltenek be.

A PSZÁF-törvény szerint az új hivatal főigazgatója negyedévente köteles beszámolni a pénzügyminiszternek. Évente a pénzügyminiszteren keresztül számol be a hivatal az Országgyűlésnek. A hivatal élén álló főigazgatót és két helyettesét a miniszterelnök nevezi ki vagy menti fel. Kinevezésük továbbra is hat évre szól. A főigazgató tanácskozási joggal vesz részt a Felügyeleti Tanács ülésein.

A törvény hatályba lépésekor megszűnik a PSZÁF elnökének és elnökhelyetteseinek megbízatása. A Felügyeleti Tanács – amely a jövőben ellátja tehát a PSZÁF feladatait – tagjainak kinevezéséig a PSZÁF vezetését a főigazgató látja el.

Bővebben:
http://www.origo.hu/…avaznak.html