Az Európai Unió több tagállamában megsértették az emberi jogokat 2003-ban, és az EU elveszítheti hitelét, ha nem orvosolja ezeket az eseteket, miközben a keleti bővítés is folyik – mondotta hétfőn az Amnesty International (AI).

Ha a visszaélések folytatódnak, más országok nem veszik majd komolyan, ha az EU a világ más részein fellép az emberi jogokért – közölte a nemzetközi jogvédő szervezet Dublinban, az EU soros elnöki tisztét januártól betöltő Írország fővárosában tartott sajtóértekezletén.

Az említett jogsértések széles kört fognak át, és az előzetes letartóztatásban lévőkkel szembeni bánásmódtól a guantanamói amerikai támaszponton fogva tartott, európai uniós tagországok állampolgárai védelmének elmulasztásáig terjednek.

Az AI megemlíti csecsenek erőszakos deportálását Németországból Oroszországba, valamint egy görög állampolgár esetét, akit állítása szerint hazájában előzetes letartóztatásban tartottak fogva és a kihallgatáskor vállán és a nemi szervén elektrosokknak vetettek alá.

A szervezet az emberi jogok komoly megsértésével vádolta Nagy-Britanniát, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásra hozott válaszintézkedések miatt, és elmarasztalta Spanyolországot a gyanúsított baszk gerillákkal szembeni bánásmódért.

A tizenöt EU-tagállam közül mindössze Luxemburgot és Hollandiát nem érte bírálat.

– Az EU emberi jogi gépezete lefulladóban van – fogalmazott a sajtótájékoztatón Dick Oosting, a szervezet brüsszeli EU-irodájának vezetője. Hozzátette: Nem elég, ha az EU külföldön szorgalmazza az emberi jogokat. Európának először a saját háza táján kell szétnéznie. Ugyanakkor védelmébe is vette az uniót, mondván, hogy az EU sok szempontból “a szándék, a törekvés és az igyekezet révén igen pozitív erő”, bár többet kell tennie.

Az AI sürgette Írországot, hogy vállaljon vezető szerepet az emberi jogok szorgalmazásában a féléves elnökség idején, amely során az EU májusban tíz új taggal, többségükben volt kommunista országokkal bővül.

A leendő tagállamok többségét az AI többször ostorozta a kommunista időszakban elkövetett jogsértések miatt, s ma is küszködnek a pártatlan igazságszolgáltatás létrehozásával, valamint a rendőrség és más szervezetek reformjával.