Strasbourgban jelenleg 450, Magyarországról származó beadványt vizsgálnak – tájékoztatta a Népszabadságot Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, aki csütörtökön részt vesz a strasbourgi emberi jogi bíróság ünnepi ülésén.

Hazánk 1992-ben csatlakozott az emberi jogok európai egyezményéhez, és ezzel nyílt meg az út Strasbourghoz. A magyar államot a perek elhúzódása, illetve jogszerűtlen rendőri intézkedés miatt eddig 18 alkalommal marasztalták el, zömében a kilencvenes évek első felében benyújtott panaszok alapján. Ez a főbíró szerint nemzetközi összehasonlításban kedvező, hiszen vannak olyan uniós tagállamok, amelyek évente több száz pert veszítenek.

Lomnici elmondta: annak, hogy az utóbbi néhány hónapban Magyarországot több alkalommal is elmarasztalták, részben az a magyarázata, hogy a strasbourgi bíróságon történt szervezeti korszerűsítések révén jelentősen felgyorsult a munka. Ez azt is jelenti, hogy olyan beadványokról is döntöttek, amelyekben a panaszosnak nem adtak igazat. Így például egy nyolcéves peres eljárás kapcsán azt állapították meg, hogy az ügy elhúzódásában a félnek is jelentős szerepe volt, egy 14 esztendő után zárult perről pedig elismerték a strasbourgi bírák: az eset jellege miatt nem volt ésszerűtlenül hosszú az eljárás. Néhány esetben egyezséget kötött az igazságügyi tárca a panaszossal, ezért Strasbourgban már nem is foglalkoztak az üggyel.

Bővebben:
http://www.nol.hu/Default.asp?…