A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) teljes mértékben megértette azt a kormányzati törekvést, hogy az államháztartás hiányát rendezni szükséges, de a PSZÁF nem teljesítheti az 574 millió forint befizetésére felszólító kérést, mert ez kifejezetten jogszabályellenes – áll a szervezet csütörtöki közleményében.

A közlemény szerint – amelyet a PSZÁF előzőleg megküldött Medgyessy Péter miniszterelnöknek és Draskovics Tibor pénzügyminiszternek – “a PSZÁF nem a központi költségvetésből kapja a feladatai ellátásához szükséges összeget, hanem a felügyelés díját a felügyelt pénzügyi szervezetek fizetik meg. Ezek a szervezetek eleve elutasítják azt, hogy adófizetési kötelezettségük teljesítésén túl a felügyeleti hatóságnak fizetett felügyeleti díj vagy annak egy része a központi költségvetésbe kerüljön, mert ezt kettős adóztatásnak fogják fel.”

A PSZÁF hangsúlyozza, hogy gazdálkodásának, a nemzetközi elvárásoknak megfelelően, a költségvetéstől minden körülmények között függetlennek kell maradnia.

Ezt az egyértelmű jogalkotói szándékot tartalmazza a hatályos PSZÁF-törvény rendelkezése, amelyet idéz a közlemény: “A Felügyelet bevételeit működésének fedezetére használja fel és azok más célra nem vonhatók el.”

A PSZÁF államigazgatási szervezet és a költségvetési intézményekre érvényes szabályok vonatkoznak rá, de a törvény szerint bevételeit és kiadásait az állami költségvetés mindenkori aktuális helyzete nem befolyásolhatja. A közlemény szerint ez a PSZÁF gazdálkodási függetlenségének egyik alapja.