Kedden kezdi el működését a Fővárosi Bíróság információs szolgálata. Az irodában két jogász térítésmentesen ad felvilágosítást általános bírósági kérdésekről és konkrét ügyekről.

Bírósági fogalmazók, titkárok válaszolnak például az eljárási jog általános szabályaival, az ügyek kitűzésével, a határidőkkel, az igazolásokkal, az illetékekkel, költségekkel, illetve költségmentességgel kapcsolatos kérdésekre. Az irodában emellett akár arról is lehet érdeklődni, hogy egy tárgyalást hol és mikor tartanak meg – mondta Szebeni László, a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese.

Az irodában ügyfeleknek szánt számítógépen elérhetőek lesznek az állandó bírósági tevékenységhez szükséges formanyomtatványok és minták, így például fizetési meghagyás, igazolási kérelem, kereset vagy más beadvány a kötelező formai kellékekkel együtt.

Az információs szolgálattól a 247-67-24-es telefonszámon is kérhetnek felvilágosítást az ügyfelek. Szebeni László elmondta, hogy emellett a Fővárosi Bíróság honlapján is elhelyezik majd azokat az alapvető ismereteket, amelyek a laikus ügyfelek számára nélkülözhetetlenek.

A bíróságok tevékenységének megismertetése érdekében a Fővárosi Bíróság szervezett keretek között fogad középiskolai diákokat, akik szakember vezetésével járhatják körbe az épületet, megtekinthetnek nyilvános tárgyalásokat, és megismerhetik a bírák és más bírósági dolgozók munkakörülményeit. A bíróság eddig 68 budapesti oktatási intézménnyel vette fel a kapcsolatot.