Vezető üzleti szervezetek támadták az Európai Uniónak a vállalatok felügyelőbizottságaira vonatkozó reformtervezetét, mely a jövő héten kerül elfogadásra. Szerintük a tervezet növeli a bürokráciát, és megnehezíti a cégek számára az igazgatósági tagok delegálását.

Sir Digby Jones, a Brit Iparszövetség (CBI) főigazgatója elmondta, hogy a tervezett felügyeleti törvény követelményei még az USA oly sokat kritizált Sarbanes-Oxley-szabályozásánál is nagyobb terheket rónának a vállalatokra. A nyilatkozatot a jelentős kereskedelmi befolyással bíró Brit Biztosítók Egyesülete is támogatásáról biztosította.

A tavaly nyilvánosságra hozott EU-előterjesztések célja, hogy a vállalati könyvvizsgálat minőségének és szabályozásának javításával elősegítsék a Parmalat-ügyhöz hasonló céges botrányok miatt megrendült befektetői bizalom helyreállítását.

A brit vállalatok főként azt a tervezett rendelkezést kifogásolják, mely minden, az EU-ban bejegyzett cég számára olyan felügyelőbizottság felállítását írja elő, mely törvény előtti felelősséggel rendelkezik a cég belső kontrolljának, könyvelésének és kockázatkezelésének ellenőrzésében.

Az egyik legvitatottabb intézkedés azt is megköveteli, hogy a felügyelőbizottságoknak legyen legalább egy „jogi értelemben független” tagja.

A két fent említett gazdasági szervezet továbbra is fenntartja aggályait, miután az EU elutasította kérelmüket a felügyelőbizottságok felállítására, és az azokba legalább egy, „könyveléshez vagy könyvvizsgálathoz értő” tag delegálására vonatkozó javaslatainak visszavonására. Sir Digby azt is felvetette, hogy az irányelv egyes részeinek módosítása érdekében egy személyes találkozó alkalmával szívesen beszélne a problémáról Alan Johnsonnal, az új kereskedelmi és iparügyi államtitkárral.

Hétfői, londoni beszédében Digby azt is elmondta, hogy a „hozzáértő” személy követelményének bevezetése még a hasonló jellegű amerikai Sarbanes-Oxley-törvénynél is szigorúbbá tenné az EU könyvvizsgálatra vonatkozó szabályozását.

Digby egy múlt havi tanulmányt is bemutatott, mely szerint a cégek többségének már most is problémát jelent, hogy a jelenlegi törvényekkel összhangban „megfelelő és modern pénzügyi tapasztalatokkal rendelkező” tagokat delegáljanak a felügyelőbizottságokba.

Digby végül kijelentette: „A brit cégek száz százalékig eltökéltek a számonkérhetőség és az átláthatóság mellett, viszont már most problémát jelent számukra a felügyelőbizottságok képzett emberekkel való feltöltése. Érthetetlen, hogy miért van szükség olyan jogszabályi követelmények bevezetésére, melyek eleve teljesíthetetlenek.