Bár az Európai Bizottság a szigorú szabályok lazítása mellett érvelt, a tagállamok környezetvédelmi miniszterei pénteken nagy többséggel elutasították a Bizottság javaslatát, így a tagországok továbbra is fenntarthatják tilalmukat a genetikailag módosított növényekre (GMO), elsősorban a kukoricára.

„A tagállamok nagy többsége, 22 ország ragaszkodott a korlátozások fenntartásához. Úgy gondolom ez eléggé világos üzenet a Bizottság felé” – kommentálta a szavazás végeredményét Lucien Lux luxemburgi környezetvédelmi miniszter.

A Bizottság a sikertelen javaslat után közleményt adott ki, melyben azt hangsúlyozta, hogy „ez volt az első alkalom, amikor a Tanács minősített többséggel szavazta le a Bizottság GMO-val kapcsolatos javaslatát.”

A miniszterek döntése várhatóan feldühíti majd az Egyesült Államokat, Kanadát és Argentínát felé, amelyek már korábban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé citálták az Uniót, mivel szerintük a korlátozásokat semmilyen tudományos érv nem támasztja alá.

„A Bizottságnak kötelessége ellenőrizni, hogy a jelenlegi szabályokat helyesen alkalmazzák a tagállamokban. Ezért javasoltuk, hogy bizonyos termények esetén Ausztria, Franciaország, Németország, Görögország és Luxemburg oldja fel a nemzeti tilalmat.” – nyilatkozta Stavros Dimas környezetvédelemért felelős biztos. „Az a tény, hogy a tagállamok a Bizottság által beterjesztett nyolc javaslat mindegyikét visszautasították, számos kérdést vet fel. Az bizonyos, hogy a mai szavazás egyértelmű politikai üzenete, hogy a tagállamoknak felül kellene vizsgálniuk a jelenlegi rendszert.” – tette hozzá a biztos. Következő lépésként a Bizottság átdolgozás nélkül, vagy módosításokkal újra beterjesztheti a jelenlegi javaslatot, de kidolgozhat teljesen új álláspontot is.

A genetikailag módosított kukorica T25 és a MON810-es variánsainak használata Ausztriában, a Bt176-os variáns pedig Ausztriában, Németországban és Luxemburgban korlátozott. Az MS1xRF1 jelzésű olajrepcét Franciaország, a Topas 19/2 jelzésűt pedig Franciaország és Görögország tiltotta be. Magyarországon 2005. január 20-a óta szigorúan tilos a MON810 génkezelt kukorica vetőmagjának előállítása, felhasználása, forgalmazása, illetve behozatala az országba.

A környezetvédő szervezetek üdvözölték a Tanács pénteki döntését.