Hétfőn az ország több mint száz bíróságán kezdődött meg az ítélkezési szünet. A bíróságok azonban a nyári szünet alatt is ellátják a halaszthatatlan ügyeket. Az ítéletalkotók nyári pihenője augusztus 19-ig tart.

“Ilyenkor nyáron szinte felesleges volt tárgyalást kitűzni, hiszen az ügyfelek nyaralni mentek. Ugyanúgy, mint a szabadságát kivett bíró. Így természetesen nem tudtak megjelenni a tárgyaláson, a bírónak pedig kötelessége volt méltányosan elfogadni az ilyen mulasztásokat. Ezért kerül sor ilyenkor törvénykezési szünetre” – magyarázza dr. Bánhidi Istvánné, a PKKB Büntető tagozat elnökhelyettese.

A szünet nem szakítja meg az eljárási határidőket. Az ügyeletet teljesítő büntető bírók most is elrendelhetnek előzetes letartóztatást, vagy éppen szabadlábra helyezést. Működik a cégbíróság, a bírók eljárnak a végrehajtási ügyekben, illetve tovább folynak a sajtóperek. Hasonlóan a munkaügyi perekhez, ahol sztrájkügyekben a munkaügyi bíróság továbbra is eljár. A kezelőirodák nyitva tartanak a bíróságokon, így az ügyfelek az iratokat is megnézhetik. A nyári szünet augusztus 19-ig tart a bíróságokon.