A kereskedelmi tévék parlamenti közvetítéseinek technikai akadálya van, de ez a korlátozás nem sérti a sajtószabadságot – jelentette ki Petrétei József igazságügy-miniszter.

Öt kereskedelmi tévé és az újságíró-szövetség a közelmúltban az Alkotmánybírósághoz fordult azért, mert a plenáris üléseken nincs lehetőség saját képanyag készítésére, kizárólag csak az Országgyűlés zárt láncú televízióhálózatán készült felvételeket használhatják. Szerintük az ilyen tájékoztatás pártatlansága megkérdőjelezhető. Például a Ház kamerái szándékosan nem mutatják, amikor a 386 képviselőből csak a töredéke vesz részt az ülésen, de a váratlan események, például bekiabálások sem kísérhetők figyelemmel.

Petrétei József szerint főként a helyhiány az oka annak, hogy az összes televíziótársaságot beengedjék a Parlament üléstermébe. Az pedig diszkriminációhoz vezetne, ha csak néhányan közvetíthetnének. A miniszter hangsúlyozta, hogy a teljes körű tájékoztatásban az írott sajtót és a rádiókat nem korlátozzák.

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója, a beadvány egyik aláírója a Magyar Hírlapnak azt mondta, reméli, hogy az Alkotmánybíróság majd másként értékeli beadványukat. Úgy vélte, ha a legjelentősebb televíziótársaságok képesek voltak közösen megfogalmazni kifogásaikat, meg tudnának egyezni abban is, hogy miként osztozzanak egymás között a felvételek készítésének lehetőségén.
A hírigazgató szerint valójában elegendő volna, ha néhány csatlakozást biztosítanának a mikrofonoknak és egy-két olyan kamerának, amelyeket a tévétársaságok operatőrei működtetnének. Ezzel már elkerülhetővé válna, hogy a parlament saját stábja döntsön arról, hogy mit lássanak a magyar nézők.