Szombattól, ha új elektronikai terméket veszünk, az üzletekben kötelesek átvenni a régi készüléket. A leadott hulladék ártalmatlanításáról a gyártóknak, forgalmazóknak kell gondoskodniuk. A cél, hogy hasznosítható anyagok ezentúl ne kerüljenek a szemétbe.

Augusztus 13-án új időszámítás kezdődik az elektronikai hulladékok hasznosításában. A szombaton érvénybe lépő rendelet értelmében a termékek előállítóira, forgalmazóira vár az elhasznált készülékek ártalmatlanítása. A gyártók, kereskedők kötelesek a begyűjtést és a szakszerű ártalmatlanítást megszervezni és finanszírozni. Az üzletek a gyártás idejétől és típusától függetlenül minden elektronikai hulladékot kötelesek átvenni azoktól, akik az adott helyen új készüléket vásárolnak.

A Magyar Hírlap információi szerint az átvevő hálózat határidőre kiépült. Több szakboltban megerősítették: a hét végétől készen állnak az elektronikai hulladék fogadására. Nagyjából kiépült a hasznosítórendszer is. Mint Kelemen Józseftől, a környezetvédelmi tárca vezető főtanácsosától az MH megtudta, megközelítőleg 15 ezer tonna feldolgozókapacitás áll rendelkezésre. Némi gondot okoz, hogy a bontást több cég megváltozott munkaképességűekre alapozta, de a foglalkoztatási támogatás csökkenésével néhány üzem már bezárni kényszerült.

Az Európai Unió valamennyi tagállamában bevezetett hasznosítási rendelkezést az elektronikai hulladékok özöne indokolja. Egy átlagos háztartásban legalább tucatnyi különféle ilyen készülék (lámpa, tévé, rádió, mosógép, hűtő, mobiltelefon stb.) működik. Számuk rohamosan nő, elhasználódási idejük egyre gyorsabb, mindez évről évre emeli az e-hulladék mennyiségét. Becslések szerint idén legalább 130 ezer tonna különféle elektronikai hulladék keletkezik Magyarországon. Közülük eddig csak a hűtőgépeket gyűjtötték és ártalmatlanították szervezetten, az elhasznált készülékek java része – igaz, egy részük a felhasználható összetevőiktől megfosztva – eddig a szeméttelepeken végezte.

A most érvénybe lépő rendelkezés szerint az e-hulladék egészét fel kell dolgozni. A hasznosítás szervezésére öt koordináló társaság alakult. Külön szervezet foglalkozik a nagy háztartási gépekkel, a szórakoztatóelektronikai berendezésekkel, más cégek inkább a számítógépekre vagy a mobiltelefonokra specializálódtak.