A kormány hétfőn tájékoztatta a határon túli magyar szervezeteket az Alkotmány tervezett módosításáról és a speciális magyar személyi igazolvány bevezetésével kapcsolatos koncepcióról.

A javaslat szerint az Alkotmány tartalmazná a külföldön élő magyarok közjogi státuszát, akik részei a nemzetnek mint kulturális, nyelvi és történelmi közösségnek, s mint ilyenek, a magyar közösség tagjai. Számukra a Magyar Köztársaság törvényben meghatározottak szerint, az ország területén jogokat, határain kívül kedvezményeket és támogatásokat biztosít.

A koncepció szerint valamennyi külföldön élő – magyar állampolgársággal nem rendelkező – magyar jogosult lenne speciális magyar személyi igazolványra. A személyi igazolvány kiadása tulajdonosának a magyar közösséghez való tartozásán alapul. A kedvezménytörvényben biztosított jogok és kedvezmények az igazolvánnyal elérhetőek lennének. A szomszédos országokban élő azon magyarok számára, akik schengeni csatlakozásunk után nem lesznek európai uniós állampolgárok, kiadható lenne olyan igazolvány, amely beutazást és rövid tartamú tartózkodást tenne lehetővé az Európai Unió tagállamaiban.

Tájékoztatta továbbá a kormány a határon túli magyar szervezetek vezetőit az Európai Unió illetékeseivel a nemzeti vízumról folytatott konzultációról. Az unió illetékesei nem emeltek kifogást a nemzeti vízum bevezetése ellen, így arról a kormány hamarosan tárgyalásokat kezd az érintett szomszédos országok kormányaival.