Mégsem tiltaná meg a cigarettázást az iskolákban a dohányzásellenes törvénytervezet. A most tárcaközi egyeztetésen lévő javaslat az egészségügyi intézményekben a füstölés terén továbbra is zéró toleranciát akar.

A korábbi nyilatkozatokhoz és tervekhez képest a dohányzás visszaszorításával kapcsolatos törvénytervezet “light verziója” indul a napokban tárcaközi egyeztetésre – értesült a Magyar Hírlap.

“Kompromisszumokat kellett kötni” – erősítette meg az MH információit Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott.

Az eredeti tervek szerint az oktatási és az egészségügyi intézményekben is zéró toleranciát alkalmaztak volna, vagyis januártól kijelölt helyek sem lennének a dohányosok részére. A cigarettázás iskolákból és kórházakból való kiűzését Rácz Jenő egészségügyi miniszter is támogatta. Kökény Mihály egy-egy nyilatkozatában még azt sem zárta ki, hogy a vendéglátó-ipari egységek füstmentesítése is megtörténhet, bár az már korábban is látszott, hogy ezt lesz a legnehezebb keresztülvinni.

Ehhez képest az elkészült törvénytervezet már csak azt tartalmazza, hogy minden oktatási intézményben az iskolaszék (vagyis a szülőkből, fenntartókból, tanárokból álló testület) jogosult eldönteni, füstmentes lesz-e iskolájuk, vagy sem. Korábban egyébkén az iskolai tiltás bevezetésére felhozott fő ellenérv az volt, hogy a pedagógusok a tanulókkal fognak együtt cigizni titokban a mosdóban.

A nikotinfüggő orvosok és betegek azonban kénytelenek elviselni a szigort. A tervezetben ugyanis változatlanul benne maradt, hogy az egészségügyi intézmények egész területén tilos a dohányzás.
A népegészségügyi kormánymegbízott korábban azt is többször kifejtette: külön engedélyeztetési eljárás bevezetésével kellene csökkenteni a cigarettát árusító helyek számát. Az elképzelés szerint csak azok a boltok tarthatnának dohányárut, amelyek pályázat útján megszerzik erre a licencjogot.

A licencdíj a törvénytervezetbe nem került be, de Kökény Mihály elmondta: a kérdés napirenden marad, az új szabály bevezetéséhez azonban módosítani kellene a kereskedelmi törvényt, és hatástanulmányokra is szükség van.

Kökény a Magyar Hírlap kérdésére úgy reagált: nem csalódott, hogy csak a töredéke valósult meg a szigorító terveknek, bár – mint megjegyezte – az iskolai tiltás szerinte beleférhetett volna az első lépésbe.

A dohányzásellenes törvény puhulásának hátterében nyilvánvalóan az erős dohánylobbi áll. Arra, hogy miért kerültek ki a tervezetből egyes elemek, Kökény Mihály nem adott egyértelmű választ, ám sejtette, hogy pedagóguskörökből és egyes képviselők részéről is erős volt a nyomás.

A dokumentumból nem került ki, hogy az eladás helyén sem szabad dohányreklámot elhelyezni. A törvénytervezetet október közepén tárgyalhatja az Országgyűlés, és az eredeti tervek szerint januárban lép életbe.