Az Európai Bizottság új honlapja az EU-tagállamok szolgáltatói által a barangolásra (roaming) megállapított díjszabásból tesz közzé adatokat, hogy a fogyasztók össze tudják hasonlítani a díjszabásokat, ha külföldön használják mobiltelefonjukat.

A honlap díjszabásokból vett adatokat tartalmazó táblázatok és az EU mobilszolgáltatóira mutató közvetlen linkek segítségével szeretné elérni, hogy a fogyasztók megismerhessék a külföldi díjszabásokat. A honlap arra is ad ötleteket, hogyan is csökkentsük nemzetközi hívásaink díját.

A Bizottság a ma bemutatott új honlap segítségével megalapozott döntéshozatalra kívánja felkészíteni a fogyasztókat, továbbá ezúton is szorgalmazza a verseny fokozódását az ágazatban, és egy tisztességesebb, világosabb díjszabás kialakulását. mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és médiáért felelős biztos

Az Bizottság új honlapja nem az EU-ban érvényes sokezer díjszabás felsorolását kísérli meg, hanem a könnyű kezelhetőség érdekében díjszabásokból vett példákat közöl, amelyek segítségével a fogyasztó világosan látja, hogy külföldi utazás esetén mire számíthat.

Jelenleg a honlap, melyet félévente frissítenek, a 2005. szeptemberi díjszabást mutatja.

A honlap a http://europa.eu.int/…iety/roaming címen érhető el.