A nők önrendelkezési jogának kiterjesztését követeli az a nyilatkozat, amelyet az Európai Parlament több képviselője tett közzé az Európai Unió tagországaiban. A felhívás egyik központi témája az abortusz.

“Az Európai Unió tagállamaiban a nők részére ma már természetes a választójog, a saját bankszámla és egyre inkább az is, hogy a közvélemény törvénytelennek és diszkriminatívnak bélyegzi meg azt, aki egy nőt azért bocsát el az állásából, mert férjhez megy, vagy gyermeket vállal. Ma már politikai szintre emeltünk nőket érintő kérdések egész sorát, mint például a családon belüli erőszak, a munkaerőpiac és egyéb területen megnyilvánuló esélyegyenlőségi problémakört. A nők önrendelkezési és reprodukciós jogait azonban még több európai országban mai is magánügyként kezelik és nem a politikai, a civil társadalom és az állam hatókörébe tartozó közügyként.”- olvasható a nyilatkozatban.

Az abortusszal kapcsolatban így fogalmaznak a képviselők: “Ma is léteznek olyan EU – tagállamok, ahol a nők számára az abortusz még mindig korlátozott vagy teljesen tiltott… Portugáliában embereket tartóztattak le azzal a váddal, hogy tiltott magzatelhajtásban vállaltak szerepet. Lengyelországban nőket köteleztek arra, hogy életet adjanak súlyosan fogyatékos magzatuknak. Azoknak a nőknek, akiknek elérhetetlen az abortusz, szükségük van a támogatásunkra.”

Az állásfoglalást ahhoz a meghallgatáshoz illesztették, amelyet kedden tartanak az Európai Parlamentben a belga szocialista Anne van Lancker, a svéd Anna Hedh, a magyar Lévai Katalin (MSZP), valamint a svéd liberális Lena Ek kezdeményezésére. Az esemény témája ugyancsak az, hogy legyen minden nőnek joga az abortuszhoz.

A nyilatkozat szerint “az Európai Uniónak kötelessége, hogy célul tűzze, ki a nők szexuális és reproduktív jogainak teljes elismertetését…Nagyobb erőfeszítéseket szeretnénk tenni a megelőzés terén, úgymint szexuális felvilágosítás és hozzáférés azokhoz a szolgáltatásokhoz, melyek csökkentik a nem kívánt terhességek számát. Ha szabadok akarunk lenni életünk formálásában és felelős döntéseinkben, nem nézhetjük tovább, hogy az EU egyes tagállamaiban még mindig sérülnek a nők alapvető jogai” – jelzik az említett képviselők a dokumentumban.