A dél-magyarországi régióban dolgozó, a Csongrád, a Bács-Kiskun és a Békés megyei bíróságok, valamint a tanácskozásnak helyet biztosító Szegedi Ítélőtábla vezető tisztségviselői részére rendezett konferenciát az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT).

A táblabíróság dísztermében megtartott tanácskozáson dr. Zanathy János, az OIT hivatalvezetője tartott vitaindító előadást, majd dr. Orosz Árpád, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság kollégiumvezetője, az OIT tagja adott tájékoztatást az OIT 6 éves stratégiájának megvalósulásáról.

A megbeszélés kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amit dr. Heidrich Gábor, a Szegedi Ítélőtábla elnöke vezetett. Szó volt – többek között – az időszerű ítélkezés javítása érdekében alkalmazott módszerekről, intézkedésekről, az ellenőrzések gyakoriságáról, a késedelmes ügyintézés következményeiről, az ügyek tárgyalásra történő kitűzésének és a tárgyalások elhalasztásának gyakorlatáról. Dr. Heidrich Gábor mellett hozzászólt, mások mellett, dr. Bodóczky László, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnöke, dr. Baur Péter, a Békés Megyei Bíróság elnöke és dr. Czene Klára, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke
A tanácskozáson délután megvitatták a résztvevők, miként alakul a pertartam a másodfokú ítélkezési gyakorlatban, s szó volt a bírói elfogultság és a kijelölés kérdéseiről is azon a beszélgetésen, amit dr. Maráz Vilmosné és dr. Kemenes István, a Szegedi Ítélőtábla kollégiumvezetői vezettek.