„A társasági jog modernizációja és a vállalatirányítás fejlesztése – terv az előrelépésre” címmel 2003 májusában adott ki közleményt az Európai Bizottság. Erről a témáról az EP a lengyel, néppárti Andrzej Jan Szejna jelentésében mondja el véleményét.

A jelentés szerint „a szabályozás minőségének fejlesztése és egyszerűsítése nagyon fontos a közösségi jogalkotás koherenciájának és világosságának fejlesztése céljából, különösen a társasági jog területén”, meg kell azonban vizsgálni, „szükség van-e a társasági jog egy jogi okmányban történő átfogó konszolidációjára, vagy első lépésként csak a társasági jog bizonyos területeit kell konszolidálni”.

A szövegben az áll, hogy „a vállalatirányítás európai kereteinek megfelelő intézményi feltételeket kell lefektetniük a társaságok számára, hogy elősegítsék a hosszú távú nyereségességet és foglalkoztatási kilátásokat, meghatározzák azokat a mechanizmusokat, amelyek megelőzik a rossz vezetést és garantálják az átláthatóságot és elszámoltathatóságot, figyelemmel a beruházásokra és megtérülésükre”.

A jelentéstevő szerint „a bizottságnak nem szabad tovább késlekednie a létesítő okirat szerinti székhely határokon átnyúló áthelyezéséről szóló tizennegyedik társasági jogi irányelv előterjesztésével”.