A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa kihirdette az Emitel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozattervezetét. A határozattervezetek szerint a négy jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatónak jelentősen csökkentenie kell a hurokátengedés egyszeri és havi díjait és így a határozat életbelépése után tovább erősödhet a verseny a szélessávú hozzáférések piacán – jelentette be az NHH pénteken.

A referencia hurokátengedési ajánlat (RUO – Reference Unbundling Offer) a JPE szolgáltatók azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a hurokátengedést és a helyi bitfolyam szolgáltatást. Ezek a nagykereskedelmi szolgáltatások a helyi hálózattal nem rendelkező szolgáltatók számára teszik lehetővé ADSL-szolgáltatások nyújtását.

Az NHH a teljes és részleges hurokátengedés havi és egyszeri díjainak csökkentésével tovább akarja élénkíteni a szélessávú versenyt a magyar távközlési piacon. A Hatóság azt várja, hogy a mostani döntés nyomán a szolgáltatók egyre több, részleges vagy teljes hurokátengedésen alapuló ajánlattal jelennek meg, bővítve ezzel a fogyasztók által igénybe vehető szolgáltatások körét.

A hurokátengedés lehetővé teszi, hogy az alternatív szolgáltatók akár teljes egészében átvegyék az “előfizetőt” a kötelezett szolgáltatótól, így lehetővé válik, hogy a fogyasztónak ne kelljen az alternatívok szolgáltatásainak igénybevétele mellett valamelyik JPE szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban állnia.

A Tanács által közzétett határozattervezet szerint a teljes hurokátengedés havi díja az Emitelnél 34 százalékkal 2 131 Ft-ra, az Invitelnél 18 százalékkal 2 647 Ft-ra, a Monortelnél 19 százalékkal 2 611 Ft-ra csökken. A Magyar Telekom esetében a havi díj a 2004-es RUO-ban foglalthoz képest 18 százalékkal 2 399 Ft-ra csökken, de a cég már 2005 nyara óta havi 2 412 Ft-os díjat alkalmazott.

A korábbi RUO-khoz képest a Tanács az egyszeri díjak közül többet törölt, illetve drasztikusan csökkentett. A hurokátengedés esetében a legfontosabb egyszeri tétel az úgynevezett hurokalkalmasság vizsgálata, azaz az a vizsgálat, amelyik megmutatja, hogy az adott vonal alkalmas-e szélessávú szolgáltatás nyújtására. Ennek a vizsgálatnak díja eddig jelentős piacra lépési korlát volt, most azonban ez a költség az Emitelnél 66 százalékkal 6 070 Ft-ra, az Invitelnél 73 százalékkal 12 211 Ft-ra, a Magyar Telekomnál 75 százalékkal 9 364 Ft-ra, a Monortelnél pedig 82 százalékkal 5 533 Ft-ra csökken.

A kötelezett szolgáltatóknak a Tanács 2005-ös határozata alapján kellett beadniuk a RUO ajánlatokat, amelyeket a Tanács többszöri hiánypótlás, majd új beadásra kötelezés után most fogadott el. A határozattervezeteket az érintett szolgáltatók véleményezhetik majd, a végleges RUO határozatok várhatóan augusztus végén, szeptember elején jelenhetnek meg.

A referencia ajánlatok benyújtását előíró 2005-ös határozat az Emitel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel mellett a Hungarotelre is vonatkozott. E társaság esetében a határozattervezet megjelenése mintegy két hét múlva várható.