A Bizottság hétfőn két olyan kezdeményezést is tett, melyek célja, hogy tiszta helyzetet teremtsenek a nemzetközi válások körül.

A polgárok növekvő mobilitásának egyik következménye, hogy mind több, különböző nemzetiségű pár házasodik össze, és mind többen nem a születési helyük szerinti országban laknak. A Bizottság hétfőn két olyan kezdeményezéssel rukkolt elő, melyek célja, hogy adott esetben megkönnyítsék a válást és a vagyonmegosztást.

„A cél nem az, hogy harmonizáljuk a válásról szóló nemzeti törvényeket, melyek nagyon különbözőek, hanem jogbiztonságot, rugalmasságot és bírósági hozzáférést biztosítsunk” – hangsúlyozta Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos.

Az első kezdeményezés egy jogszabályi javaslat, mely megkönnyítené annak eldöntését, hogy válás esetén mely tagállam jogát alkalmazzák. Ezt megelőzően egy nyilvános konzultációt rendezett a Bizottság, melyből kiderült, hogy évente Európában nagyjából 170 ezer „nemzetközi” válásra kerül sor, ami az összes válás 16 százalékát teszi ki. (Azaz olyan párok között bontják fel a házasságot, akik más-más tagállamnak a polgárai.)

A második kezdeményezés egy széleskörű nyilvános konzultációt indít útjára, melynek középpontjában a házas és nem házas párok vagyonmegosztásakor alkalmazandó jog és joghatóság áll. Becslések szerint körülbelül 2,5 millió olyan tulajdon (property) van az EU-ban, melyek más tagállamban lakó házastársakhoz tartoznak. Mivel egyre több pár él házassági kötelék nélkül együtt, ezért a bizottsági Zöld Könyv az ő ügyükkel is foglalkozni kíván.

A nyilvános konzultáció honlapja a következő:
http://ec.europa.eu/…ublic_en.htm