A Bizottság szerdán indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak és Olaszországnak, amiért nem megfelelően vették át a dohánytermékek reklámozásáról szóló irányelvet.

A Bizottság legfőbb kifogása, hogy Magyarország és Olaszország engedményeket tesz, illetve átmeneti mentességet alkalmaz a 2003/33/EK irányelvnek a dohánytermékek szponzorálására vonatkozó passzusa alól (mely egyébként a jogszabály egyik kulcsfontosságú eleme).

Az érintett tagállamok már idén áprilisban hivatalos figyelmeztető levelet kaptak Brüsszeltől – ez az ilyenkor szokásos szabálysértési eljárás első szakasza, míg az indokolással ellátott vélemény már a második fokozat. Magyarországnak és Olaszországnak két hónapja van arra, hogy a vonatkozó rendelkezéseket módosítsák, máskülönben az Európai Bíróság előtt találhatják magukat.

A hungaroringi futam és az abból származó hatalmas bevételek miatt Magyarország annak idején úgy vette át az irányelvet, hogy belehelyezett egy speciális kivételt „gazdaságilag fontos események” számára, holott erre elvileg nincs mód.

Markosz Kyprianu egészségügyi biztos azonban nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy a Bizottság álláspontja szerint nem lehet derogációt alkalmazni a szponzorációs tilalom alól az olyan határokon átnyúló rendezvényeken sem, mint például a Forma-1.