Egyre több vállalat támogatja az országhatárokon átnyúló vitás kérdések választott nemzetközi bíróságok segítségével való rendezését – mérte fel a PricewaterhouseCoopers.

Világszerte csaknem 150 cég körében végeztetett felmérést a PricewaterhouseCoopers, s arra az eredményre jutott, hogy a vállalatok 73%-a a választott nemzetközi bíróságok jogorvoslatát részesíti előnyben. A PwC által finanszírozott tanulmány elsődleges célja a választott nemzetközi bíróságok működését övező félreértések tisztázása volt. A nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező cégek számára kiemelkedő fontosságú elemzést a Londoni Egyetemhez tartozó School of International Arbitration végezte. A megkérdezett jogtanácsosok a következő érveket hozták fel a választott nemzetközi bíróságok mellett: az eljárás rugalmassága, az ítéletek érvényesíthetősége, bizalmasan kezelt információk, illetve az adott vitás kérdéshez legjobban értő választott bíró megnevezésének lehetősége. A felsorolt előnyök a felmérés adatai alapján messze kompenzálják az eljárás hátrányait, melyek közül a megkérdezettek leggyakrabban a felmerülő költségeket, illetve a külföldi bírósági eljárás szervezési nehézségeit említették.

A vitás kérdések hatékony megoldására irányuló vállalati szemléletmód egyértelmű stratégiai előnyt jelent a cégeknek. A választott nemzetközi bíróságok segítenek megoldani a vitás jogi eseteket, nagymértékben hozzájárulnak a vállalatok kockázatkezelési folyamataihoz és akár nyereségben mérhető versenyelőnyhöz is juttathatják a cégeket. A megkérdezettek 86% szerint a vitás kérdések hatékony kezelésére törekvő politika költségcsökkenést eredményez és hozzájárul az újabb jogviták megelőzéséhez is. A felmérés eredményei alapján a megkérdezett cégek 95%-a a jövőben is élni fog a választott nemzetközi bíróságok jogorvoslatának lehetőségével.