Augusztus közepétől ha új elektronikai terméket veszünk, a régit térítésmentesen leadhatjuk a szakboltokban. Házhoz szállításkor a kereskedők kötelesek külön díj felszámítása nélkül elhozni a használt, felesleges berendezést.

Augusztus 13-tól ha valaki új elektronikai berendezést vásárol, a vétel helyszínén leadhatja bármilyen márkájú régi, elhasználódott készülékét. Az ingyenes visszavételi kötelezettség bevezetése óriási előrelépést jelent a veszélyes összetevőket tartalmazó hulladékok kezelésében. Minden bizonnyal jelentősen csökken az árokpartokon, utcákon hagyott, a természetet károsító és csúfító berendezések száma, ráadásul hatalmas mennyiségű nyersanyag (fém, nemesfém), illetve műanyag előállításától mentesülünk.

A tisztább környezet azonban pénzbe kerül. Az augusztus 13-a előtt gyártott úgynevezett “történelmi” elektronikai hulladékok kezelésének finanszírozására hulladékkezelési díjat számolhatnak fel a gyártók, forgalmazók. Ennek nagyságát nem rögzítették, egy tavalyi kormányrendelet azt azonban kimondja, hogy a díj mértéke “nem haladhatja meg a visszavétellel, begyűjtéssel, hasznosítással és ártalmatlanítással kapcsolatban ténylegesen felmerülő költségeket”.
Mivel a hulladékkezelési díj gyakorlatilag kiváltja a jóval magasabb termékdíjat, a fogyasztók jól járnak – állítja Rohrböck András, a Magyarországi Háztartásigép-gyártó és -forgalmazó Egyesülés igazgatója. Egy 16 ezer forintos mobiltelefonért például az előzetes kalkulációk szerint nyolcvan forinttal kell többet fizetni, a nagy háztartási gépek ára pedig legfeljebb háromezer forinttal drágul. A vételárhoz képest szerény összeg megfizetése fejében komplett bontó, hasznosító, újrafeldolgozó hálózatot kötelesek kiépíteni a gyártók.

A begyűjtés előkészítése jól halad – mondta Tóth Zoltán, az elektronikai hulladékok hasznosítására alakult koordináló szervezet, az Electro-Coord Magyarország Kht. ügyvezető igazgatója. A társaság eddig 2500 elárusítóhellyel vette fel a kapcsolatot, közülük mintegy ezerrel már megállapodott az elhasználódott berendezések (háztartási gépek, szórakoztatóelektronikai, világítástechnikai eszközök) visszavételéről. A begyűjtött hulladékot bontóüzemekbe szállítják, amelyekben a még felhasználható alkatrészeket kiveszik belőlük, a többit úgy szedik szét, hogy az elkülönített egynemű anyagok hasznosíthatók legyenek. A hazai bontókapacitás egy év alatt 16-18 ezer tonna elektronikai hulladék hasznosítására elegendő.