Az uniós bányászati irányelveket teljesítő cianidos technológiát kívánnak alkalmazni – nagyjából így összegezhetők a verespataki aranybányát működtetni szándékozó kanadai beruházók ígéretei.

A Rosia Montana cég képviselői hétfőn az első magyarországi közmeghallgatáson próbálták megnyugtatni a hallgatóságot. Nem volt igazán nehéz dolguk: meglepően csekély érdeklődés kísérte a zöldek által olyan hevesen támadott erdélyi aranybányáról szóló fórumot. Nem telt meg a Szegedi Tudományegyetem új épületének nagyelőadója, talán ha kétszázan mentek el a közmeghallgatásra. Pedig Szegeden siratták el hat éve a Tiszát a nagybányai katasztrófa után, és ennek a folyónak a vízgyűjtője működne az új, a nagybányainál sokkal nagyobb verespataki bánya. A kanadai cég képviselői a nagytározó biztonságának bizonygatására helyezték a hangsúlyt, azt állították, hogy sokkal szilárdabb védgátat építenek, olyat, amelyik a legnagyobb természeti katasztrófák idején is kitart.

Azt állították, hogy az általuk használt cianidot magyarországi gyárak is alkalmazzák, környezeti hatástanulmányuk szerint egy a millióhoz a valószínűsége annak, hogy Magyarországot érintő baleset történhet. A szegedi, főleg környezetvédő aktivistákból álló hallgatóság nem elégedett meg a kanadaiak érveivel. Szerintük a cég hatásvizsgálata nem felelt meg a követelményeknek, nem adott megnyugtató válaszokat, és ezért továbbra is kockázatosnak tartják a létesítményt.

Több hazai zöldszervezet bírálta a magyar környezetvédelmi tárcát is, amiért az ötezer oldalas hatástanulmánynak csak töredékét fordíttatta le magyarra.

A botrányos romániai közmeghallgatások után a szegedi összehasonlíthatatlanul békésebb volt, a fórum elején jelen lévő rendőrök közbelépésére sem volt szükség, sem – ahogy Bukarestben történt – a tiltakozók elszállítására. A tegnapi bukaresti magyar–román külügyminiszteri találkozón is szó esett a beruházásról, de az álláspontok változatlanok maradtak. Illés Zoltán fideszes képviselő szerint a beruházás megakadályozására “környezetvédelmi-diplomáciai offenzívát” kellene kezdeményezni.