A magyar-kínai vízügyi együttműködésről, valamint a 2006-2007-es munkaprogramról tárgyalt hétfőn Budapesten Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter Hu Siyi-vel, a kínai vízügyi minisztérium miniszterhelyettesével.

A kínai delegációval folytatandó megbeszélések és helyszíni programok során többi között szó volt a magyar vízgazdálkodásról, a Vásárhelyi-tervvel kapcsolatos modellezési tevékenységről is.

A kínai vízügyi minisztérium küldöttsége csütörtökig tartózkodik Magyarországon, és ez idő alatt tájékoztatást kapnak például a kiskörei vízlépcső és víztározóról, a Tisza-völgy térségének vízgazdálkodásáról, a hidrológiai kutatásokról és az árvízvédelemről, valamint a Balaton vízminőség-védelmi kérdéseiről. A magyar és a kínai környezetvédelmi és vízügyi tárca 2003-ban kötött öt évre szóló együttműködési megállapodást a vízgazdálkodás területén.

A mostani megbeszéléseken érintették, előkészítették Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter októberben magyar üzletemberek kíséretében tervezett kínai látogatását is, amelynek célja elsősorban a gazdasági együttműködési lehetőségek feltárása és kialakítása a környezetvédelem és vízügyi ágazat területén.