Éles kritikát fogalmazott meg legutóbbi jelentésében az Európai Számvevőszék az EU vidékfejlesztési beruházásairól, azt állítva, hogy a támogatásokat nem éppen a leghatékonyabban használták fel a kedvezményezettek.

Az Európai Unió a 2000-2006-ig terjedő időszakban a vidékfejlesztéshez több mint 60 milliárd euróval járult hozzá: ennek a keretnek körülbelül 40 százalékát vidékfejlesztési beruházásokra fordították.

Az Európai Számvevőszék legutóbbi jelentésében jelentős hiányosságokat állapított meg a kiadások ellenőrzése terén. A testület összesen 300 projektet vett górcső alá, és ezek után úgy vélte, hogy hiányoznak az eredményes támogathatósági feltételek és kiválasztási eljárások, ezenkívül a pénzeket nem célzottan használták fel.

A nyomon követési és értékelési rendszer legfőbb hiányossága, hogy nem nyújt elegendő és kellően megbízható információt arról, hogy mit finanszíroztak és milyen eredményekkel – szögezte le a Számvevőszék. A jelentés szerint például a kiadások nagy része olyan térségekbe került, amelyek vidéki jellege nem meghatározó.

A testület azt ajánlotta a Bizottságnak, hogy a tagállamokkal karöltve tisztázza a célkitűzéseket, és azokra a területekre csoportosítsa át a pénzeszközöket, amelyek a leginkább rászorulnak erre.

Markus Pieper német konzervatív EP-képviselő a jelentéssel összefüggésben a Die Weltnek úgy nyilatkozott, hogy csak akkor lehet elkerülni az uniós pénzek hibás felhasználását, ha Brüsszel több információt kap arról, miként is használják fel a pénzeszközöket a tagállamokban. A finn elnökségnek írt levelében a német politikus emellett nagyobb átláthatóság megteremtését szorgalmazta.

A vidékfejlesztésre a következő pénzügyi időszakban (2007-2013.) között 77,7 milliárd euró áll majd rendelkezésre.