Kevés cégnek sikerült a világ legértékesebb vállalatai között maradnia az utóbbi két évtizedben – derül ki az amerikai Fidelity International befektetési társaság és a Bloomberg hírügynökség legutóbbi elemzéséből.

A kétszáz céget tartalmazó összeállítás szerint erre csak a piaci értéküket ez idő alatt közel a tízszeresére növelő amerikai Exxon és General Electric volt képes. Az 1986-ban világelső IBM-nek ma csak a 28. hely jut. Továbbra is az amerikai cégek dominálnak: a lista 46 százalékát tengerentúli multik adják, a japánok jelenléte a felére, 7 százalékra zsugorodott.

Új fejlemény a feljövőben lévő – főként orosz, kínai, indiai és brazil – országok vállalatainak jó szereplése, amelyek ma már 9 százalékkal részesednek a kétszázas listán. Az orosz olajipari Gazprom például olyannyira előretört, hogy piaci érték tekintetében augusztusban első ízben lekörözte a világ első számú szoftvercégét, a Microsoftot, amely a listán a harmadikról a negyedik helyre csúszott.

A szoftveróriás piaci értéke az utóbbi években egyre csökkent: az a befektető járt jól, aki 1999 decemberében a csúcson adta el részvényeit, akkor a Microsoft még 615 milliárd dollárt kóstált, ám időközben 55 százalékkal csökkent az értéke.

Változott az iparági összetétel is: olaj- és gyógyszeripari cégek, bankok váltották fel a számítástechnikai, vegyipari, távközlési vállalatokat és az energiaszolgáltatókat.