Megszavazta a fővárosi közgyűlés kormánypárti többsége, hogy ezentúl önkormányzati engedély kell a politikai gyűlések hangosításához. Egy jogvédő szervezet szerint ez sérti az alaptörvényt.

A jövőben önkormányzati engedély is kell a hangosabb fővárosi politikai gyűlésekhez. A ciklus első rendes fővárosi közgyűlésén ugyanis a képviselők – a Fidesz és a KDNP nélkül – elfogadták ugyanis a közterület-használatot szabályozó rendelet módosítását, így ezen rendezvények ideiglenes építményei (így a színpad és a hangosítás) engedélykötelesek lesznek. A Társaság a Szabadságjogokért azonnal bejelentette, az Alkotmánybíróságtól kéri a rendelet megsemmisítését. A jogvédők szerint ugyanis az alkotmány és nemzetközi egyezmények is egyértelműen rendelkeznek arról, hogy ezt a politikai szabadságjogot kizárólag törvényi szinten lehet szabályozni.

A fővárost vezető koalíció nemcsak az új rendeletről egyezett meg, hanem dűlőre jutott a főpolgármester-helyettesek számában és személyében is – értesült a Magyar Hírlap. Demszky Gábornak három helyettese lesz, az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre, a szocialista Gy. Németh Erzsébet és Hagyó Miklós.
Bár a helyettesek számát megfelezték, marad elég sarzsi a képviselőknek. Ugyanis számos tanácsnok is dolgozik majd, így például Bojár Iván (SZDSZ) az építészeti kérdésekért felel, Horváth Csaba (MSZP) volt II. kerületi polgármester pedig a stratégiai fejlesztéseket felügyeli. A tanácsnokoknak saját kabinetjük is lesz.

Információink szerint a koalíciós pártok néhány hónap múlva újra tárgyalnának arról, elég-e a három helyettes. A szocialistáknak a Magyar Hírlap információi szerint nem.

Megalakult az első szakbizottság is, a várostervezési és városképvédelmi, ennek elnöke a szocialista Steiner Pál lett. De csak ideiglenesen – később az MSZP-frakció irányítását veszi át Molnár Gyulától.

Arról is döntött a közgyűlés, hogy jövőre a hétmilliárd forintos állami forrás mellé nyolc és fél milliárdot szán a főváros költségvetéséből útfelújításra. 2007-ben 133 szakaszon számíthatunk útlezárásra. Megújul például az I. kerületi Sánc utca, a II. kerületben a Hűvösvölgyi út, Óbudán a Pók utca, az Erzsébetvárosban pedig a Wesselényi és a Damjanich utca. Bár a koalíciónak csak úgy van többsége, hogy a szavazattal bíró főpolgármester lemondott képviselői mandátumáról egy párttársa javára, több előterjesztést az MDF is megszavazott.