Akár az Európai Bíróság elé is kerülhet Németország, amiért a Deutsche Telekom – a kormány jóváhagyásával – nem enged hozzáférést riválisainak az új szélessávú hálózatához.

Németország a közelmúltban egy olyan törvényre bólintott rá, amely lehetővé tenné az ország meghatározó távközlési vállalata számára, hogy blokkolja a versenytársak hozzáférését az új szupersebességű szélessávú hálózatához. A Bizottság azonban éppen azt akarja.

Viviane Reding távközlési biztos kedden arra kérte munkatársait, hogy az új törvény miatt készítsenek elő jogsértési eljárást Németország ellen – idézett egy bennfentes forrást a Reuters. Hozzátette: amint az új jogszabály megjelenik a német hivatalos közlönyben (ez január-február körül várható), a következő héten már be is indul a szabálysértési procedúra.

A távközlési biztos csütörtökön Berlinben találkozott a szövetségi kormány minisztereivel, de megfigyelők szerint már túl késő a törvényt megváltoztatni. Német pénzügyminisztériumi források sejtetni engedték, hogy az ügy komoly nézeteltérést eredményez Brüsszel és Berlin között.

Uniós források szerint Reding és versenypolitikáért felelős kolléganője, Neelie Kroes emiatt már levelet is írtak a német szövetségi kormánynak, ám választ eddig még nem kaptak. Vannak olyan vélemények is, melyek szerint a rendszerint hosszú hónapokig elhúzódó jogsértési eljárást fel is lehet pörgetni, ami azt jelenti, hogy akár már jövő májusban az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.