Az elektronikus szemét kezelése egyre nagyobb problémát jelent világszerte. A héten Nairobiban megrendezett ENSZ konferencia aktualitását az adja, hogy a fekete kontinens a fejlett világ elektronikus szemétlerakójává kezd válni.

Közel 120 ország delegáltjai azt vitatják meg, hogy miképpen lehetne a személyi számítógépekbe és mobiltelefonokba beépített mérgező anyagok (ólom, kadmium, higany) számát csökkenteni és milyen programokkal lehetne a hulladék hasznosítását elősegíteni.

Az ENSZ becslései szerint a közüzemi hulladék mintegy 5 százaléka, azaz 50 millió tonna elektronikus szemét keletkezik évente a világon. Csak az Egyesült Államokban 20 millió PC-t dobnak ki évente.

Ennek a szemétnek egy jelentős hányada köt ki aztán Afrikában, illetve más fejlődő államokban – csak a nigériai Lagos kikötőjébe mintegy 100.000 használhatatlan kompjúter érkezik minden hónapban.

Helyi szakértők szerint a fejlődő országokból érkező PC-k, televíziók és más hulladékok kétharmada használhatatlan és a különböző nyílt felszí ni hulladéklerakókba kerülnek, ahol előbb-utóbb meggyújtják ezeket és mérgező anyagok jutnak a levegőbe.

A nairobi konferencia a gyártók számára is kidolgoznak olyan programokat, melyekkel a termékek tervezésétől azok elhelyezéséig gondoskodnának a keletkező e-hulladékról.