A tagállamok, az Európai Parlament és a Bizottság megállapodást kötöttek az EU új vegyipari szabályozását tartalmazó REACH rendeletről. A zöld szervezetek elégedetlenek, szerintük az EU behódolt a német vegyipari lobbinak.

A Parlament jövő heti plenáris ülésén szavaz a jogszabályról második olvasatban, a környezetvédelmi miniszterek pedig éppen hét évvel a tárgyalások megkezdése után, december 18-ai ülésükön mondhatják ki rá a végső igent.

A legújabb megállapodás szerint a legveszélyesebb vegyi anyagok használatát nem engedélyezik, ha azokat bármilyen kevésbé veszélyes anyaggal helyettesíteni lehet, s 1500 veszélyt jelentő anyag esetében a vállalatoknak helyettesítési terveket kell majd benyújtaniuk, és igazolniuk kell, hogy az anyagokat megfelelő ellenőrzés mellett használják.

A három intézmény megállapodása nyomán hat év múltán vizsgálni fogják, hogy egyes anyagokat nem kell-e a legveszélyesebb kategóriába áttenni és csökkenteni fogják az állatokon való tesztelést. Bevezetik a felelősséggel való kezelés elvét, és a vállalatoknak kötelességük lesz a fogyasztók kimerítő tájékoztatása a felhasznált anyagokról és azok veszélyességéről.

A zöldek azonban nem elégedettek a megállapodással, mert szerintük az nem eléggé szigorú. A WWF szerint számos olyan káros anyag marad még forgalomban az EU-ban, amelynek van kevésbé veszélyes alternatívája. Egy svéd zöld képviselő szerint az EU behódolt a német vegyipari lobbinak. Németország az EU évi 586 milliárd eurós vegyiparának 25 százalékát adja.

Háttér

A REACH rendelet szerint a vegyi anyagokkal foglalkozó vállalatoknak biztonságosabb anyagokkal kell majd helyettesíteniük a legveszélyesebb vegyi anyagokat és több, mint 1500 anyag esetében igazolniuk kell, hogy azokat megfelelően kezelik.

A REACH rendelet a 2008 és 2018 közötti időszakot öleli fel, amely alatt Helsinkiben felállítják az Európai Vegyi Hivatalt és harmincezer vegyi anyagot regisztrálnak majd, amelyeknek majd felét új teszteknek is alávetik.

Az 1000 oldalas rendlet az EU eddigi történetének legbonyolultabb szabályozása, kidolgozása hét évig tartott. A szabályozás szeretne egyensúlyt teremteni a vegyipari és a környezetvédő lobbi között.

Az rendeletet az Európai Parlament november közepén szavazta meg első olvasatban, s ahhoz, hogy a jogszabály 2007 elején hatályba léphessen, a második olvasatra még ebben az évben sort kellene keríteni.