Széles támogatást kapott az Európai Bizottság javaslata a roamingpiac szabályozására a hétfői távközlési tanácsban. Ugyanakkor a tagállamok jelentős része túlzásnak tartja a kiskereskedelmi árakba való azonnali hatósági beavatkozást.

Hétfőn általános vitát tartottak a miniszterek a roamingjavaslatról, amelyet idén nyáron terjesztett be az Európai Bizottság. A javaslat értelmében legfeljebb 49 cent lehetne a külföldön végzett mobiltelefonálás percdíja. A hatósági árazást a Bizottság azzal indokolja, hogy az árak túl magasak és a roamingpiacon nincsen igazi verseny, vagyis maguktól nem fognak számottevően csökkenni az árak.

A tagállamok összességében egyetértettek a hatósági beavatkozás szükségességével, így minden remény megvan rá, hogy jövő júniusra meglesz a közös álláspont. Abban viszont nincsen egyetértés, hogy teljes egészében elfogadják-e a Bizottság javaslatát és hatósági árazást vezessenek be a kiskereskedelmi piacon is, vagy csak a nagykereskedelmi árakat szabályozzák, legalább egy átmeneti ideig.

Az ülésen elég nagy támogatást – kb. fele – kapott egy közös francia-brit javaslat, ami azonnali hatállyal bevezetne egy egységes nagykereskedelmi maximumot. Viszont a kiskereskedelmi piacon hat hónapot adna a szolgáltatóknak, hogy előre meghatározott szint alá csökkentsék áraikat. További különbség a bizottsági javaslathoz képest, hogy egységes plafont vezetne be, nem tenne különbséget a beszélgetés típusa közt (hazatelefonálás vagy nemzetközi roaming).