Az elmúlt napokban az ország több településén talált illegálisan elhelyezett, nagy mennyiségű bálázott hulladék nem veszélyes a környezetre, nem veszélyes hulladék fajta, a zöldhatóságok a rendőrséggel karöltve folytatják az ügyben a vizsgálatot, illetve hamarosan várhatóan kötelezést is tudnak kiadni a hulladék elszállításáról, és az azt engedély nélkül Magyarországra beszállító cég megbírságolásáról és büntetéséről.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az üggyel kapcsolatban hangsúlyozza: a hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogi szabályozás megfelelő, így a hulladékról való gondoskodás, a hulladék elhelyezésére illetve ártalmatlanítására, esetleges hasznosítására, tárolására vonatkozó szabályozás is egyértelmű. A Büntető Törvénykönyvet, illetve az illegális hulladékelhagyásért járó büntetési tételeket tavaly szigorította Magyarország.
Az elmúlt hetekben lakossági bejelentések alapján eddig már 8 helyszínen találtak vegyes hulladékot bálázott formában (műanyag, papír) a rendőrség, valamint a Dél-Dunántúli és Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakemberei. A bálázott és Németországból beszállított hulladékot volt laktanya területén, tanyaépületekben és hulladéklerakók körzetében helyezték el illegálisan.

Az illegális hulladéklerakás miatt rendőrségi és környezetvédelmi hatósági eljárás is indult, a felügyelőségek azt már tudják, hogy a hulladék egy részét egy kunbajai kft. importálta, hozta be, zöldlistás hulladékként. Zöldlistás hulladék behozatalához környezetvédelmi engedély nem kell – a vonatkozó jogszabályok szerint – viszont bejelentés köteles a behozatal. A Kft. ennek a kötelezettségnek nem tett eleget.
A vizsgálat jelen eredményei azt is igazolják, hogy a hulladék nem zöld, hanem sárga listás, amelynek importálásához már kell a zöldhatóságtól engedély; mivel a hatóságoktól a cég nem kért engedély így a behozatal egyértelműen engedély nélkül történt. A felügyelőségek tovább folytatják az ügyben vizsgálatukat.