Az EU kereskedelmi biztosa Peter Mandelson várhatóan elutasítja azt a francia javaslatot, amely adót vetne ki azon országok termékeire, amelyek nem ratifikálták a Kiotói egyezményt.

A biztos szerint az adó, amelyet eredetileg egy EU-s tanácsadó testület javasolt, és amelyet Franciaország is erőteljesen támogat „problematikus” és a WTO szabályok alapján megvalósíthatatlan.

Bár az adó tervét Günter Verheugen ipari biztos is támogatja Mandelson szerint annak bevezetése csak bonyolítaná az amúgy is kaotikus kereskedelmi viszonyokat, ráadásul „rossz politika” lenne.

A biztos szerint nem csak az lenne kérdéses, hogy milyen termékekre vonatkozzon az adó, hanem az is, hogy mely országok termékeit sújtanák vele. Kína például ratifikálta az egyezményt, ám nincsenek konkrét célkitűzései, mert fejlődő országnak számít. Az Egyesült Államok nem hagyta jóvá a megállapodást, de például Kalifornia államban ambiciózus, a klímaváltozással kapcsolatos politika érvényesül – állítja a biztos.

Mandelson az adó bevezetése helyett inkább a légitársaságokat vonná be a széndioxid kvóta rendszerébe a repülők által kibocsátott széndioxid maximalizálásával. Erről Brüsszel a hét második felében teszi majd közzé javaslatát.