Dr. Ujhelyi István az ÖTM államtitkára 2007. 01. 02-án sajtótájékoztatón ismertette a kormány területi szerveit érintő, 2007. január elsejétől történő átalakításokat.

Az államtitkár elmondta: a kormány célja az volt, hogy átlátható, költségtakarékos, hatékony közigazgatást hozzon létre, amelyben ügyfélbarát a szolgáltatás, és egységes a jogalkalmazás. Az Országgyűlés december 11-én az alkotmánnyal teljes összhangban döntött arról, hogy felhatalmazza a kormányt: rendeleti úton alakítsa át a közigazgatási hivatalokat. Ez megtörtént, december utolsó napjaiban megszületett a kormányrendelet a regionális közigazgatási hivatali rendszer január 1-jétől történő működtetésére.

A Fidesz alkotmánysértőnek tartja az átszervezésre vonatkozó kormányrendeletet, és az Alkotmánybírósághoz fordul. Répássy Róbert fideszes politikus december 29-i sajtóközleménye félreértésen alapul, a kormánynak az a döntése, hogy regionális közigazgatási rendszert hoz létre, nem alkotmánysértő – hangsúlyozta Ujhelyi István.

Az állampolgárok ügyintézését a rendszer átalakítása nem érinti, továbbra is a megyeszékhelyeken intézhetik közigazgatással kapcsolatos ügyeiket. A regionális rendszer tényleg a hatékonyságot, a költségtakarékosságot szolgálja, átláthatóbbá teszi az egész intézményi struktúrát. Ujhelyi István elmondta, hogy az új rendszerre való áttéréssel mintegy 700 millió forintos megtakarítást lehet elérni.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 16 évben az államigazgatásban átláthatatlan dzsungel jött létre, amit fel kell számolni. A kormány hosszas és megfelelő előkészületek után döntött a közigazgatási szervezetek átszervezéséről és hatékonyabb koordinációjáról.

Az államtitkár javasolta Répássy Róbertnek: üljenek le és beszéljék meg, hogy a Fidesznek milyen konkrét javaslatai vannak ebben a témakörben, és pontosan mi a kifogása.