A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Rába habtalanításáért határidőt szabva írt levelet régi-új osztrák kollégájának.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter levélben gratulált Josef Pröll-nek, hogy az új osztrák kormányban továbbra is őt bízták meg a környezetügyekért is felelős minisztérium irányításával.

A Rába habzásával kapcsolatban 2006. december 14-én írt osztrák javaslatokra külön levélben válaszolva Persányi Miklós rámutat: a magyar fél örül a tervezett lépéseknek, de nem csak részintézkedéseket vár az osztrák féltől, hanem tiszta vizet is a Rábába. A miniszter hozzáteszi: a Rábán kialakult helyzet megoldásának határideje nem lehet később, mint 2007. május elseje. A tárcavezető rámutat: az osztrák szövetségi miniszter által 2006. december 14-én írt levélben megfogalmazott intézkedési tervek helytállóak és jól szemléltetik a megoldástól elvárt komplexitást, ugyanakkor néhány kérdésben kiegészítésre van szükség a megoldás érdekében. Ilyen például, hogy az osztrák fél által kidolgozott intézkedési terv szerint a kísérleteket csupán egyetlen helyszínen végeznék, s az eredmények birtokában terjesztenék ki a vizsgálódást a többi helyszínre. Persányi Miklós szerint ugyanakkor a kérdést megnyugtatóan, hatékonyan és gyorsan csak úgy lehet rendezni, ha mindhárom kritikus üzemben egy időben, a helyi, speciális körülmények figyelembe vételével kezdődnének meg a végleges megoldást célzó vizsgálatok. Persányi Miklós ezen kívül szükségesnek tartja, hogy a bőrgyárak tevékenysége során alkalmazott mosó és tisztítószerek típusonkénti jegyzékét és évenkénti felhasználási adatait az osztrák fél tegye elérhetővé Magyarország részére. A miniszter kiemeli: egyetért azzal, hogy a szennyezés eltávolítására annak keletkezési helyén hozzanak átmeneti intézkedéseket, valamint azzal is, hogy kamerák és mérőműszerek felszerelésével lehetőséget teremtsenek az állandó monitorozásra.