Tovább szigorította a közterületi dohányzásra vonatkozó helyi rendeletét a dombóvári önkormányzat. Eddig csak azt büntették 30 ezer forintra, aki eldobott egy cigarettacsikket az utcán, mostantól viszont azt is, aki közterületen nem a kijelölt helyen gyújt rá. Jogászok az emberi szabadságjogok korlátozásának tartják az intézkedést.

Augusztus óta 30 ezer forintot kell fizetnie annak, aki Dombóvár közterületein a cigarettacsikket nem a kihelyezett gyűjtőbe, hanem a földre dobja. A helyi rendelet olyan nagy sikert aratott, hogy az önkormányzat most tovább szigorított. Januártól a város egyes részein, általános és középiskolák, templomok, egészségügyi és szociális intézmények közelében már rágyújtani sem szabad. Ezeken a városrészeken csak egy-egy kijelölt helyen és annak 3 méteres körzetében lehet cigarettázni.

Szakértők szerint a rendelet jogi szempontból aggályos. A törvény, mely a nemdohányzók védelmében született, csak a zárt térben való dohányzást szabályozza. A cigarettázást viszont az emberi szabadságjogok közé sorolják. A polgármester erre mégis azt mondja, rendeletük nem egyedi, az Európai Unióban ugyanis több olyan város van, ahol még ennél is szigorúbbak a tiltások.

A rendelet ugyan január elsején életbe lépett, de ugyanúgy, mint a csikkdobálók esetében, három hónap türelmi időt ad. Akit tehát Dombóváron rajtakapnak, hogy tiltott helyen gyújt rá, most még csak figyelmeztetik. Áprilistól viszont már a pénzbírsággal is sújtják.