Azok a javaslatok, melyek a hálózatokat tulajdonló, valamint az ellátásért és energiatermelésért felelős cégek egymástól való szétválasztását célozzák, Európa stratégiai energiaérdekeit veszélyeztetik – figyelmeztetett François Loos francia ipari miniszter.

A javaslat kulcseleme annak az átfogó csomagnak, amelyben egy új európai energiapolitika létrehozására tett javaslatot még január közepén az Európai Bizottság. Egy Brüsszelben jelenleg köröztetett dokumentum szerint azonban a franciák arra intenek, hogy a tulajdonlás szétválasztása gyengítheti az európai energiacsoportokat, melyek mérete meghatározó tényező, ha olyan fosszilis energiahordozó-termelő országokkal tárgyalnak, melyektől Európa még mindig nagyon is függ.

Megfigyelők szerint a franciák keménykedését az is indokolhatja, hogy amellett, hogy az energiatulajdonlás rendkívül érzékeny kérdés náluk, már csak alig két hónap választ el az elnökválasztástól. François Loos a Financial Timesnak nyilatkozva közölte, hogy a szakminiszterek február 15-i találkozóján alternatívaként az úgynevezett „szabályozott szétválasztás” rendszerére tesz majd javaslatot, melyben egy független szabályozó határozza meg az energiahálózathoz való hozzáférés árát, és vizsgálja felül a beruházási döntéseket.

Ez lényegében megfelel a Franciaországban jelenleg bevett rendszernek, ahol az állami tulajdonú áramszolgáltató vállalat, az EDF tulajdonában van a függetlenül működtetett RTE rendszerirányító. Párizs abban reménykedik, hogy más tagállamokat is megnyerhet javaslatának, miközben osztja a Bizottságnak az energiapolitikában kitűzött céljait.

„Egyszerűen hozzá akarjuk adni a mi megoldásunkat a vitához. Van egy modellünk, és azt gondoljuk, hogy ez válasz a célkitűzésekre” – hangoztatta Loos. Megfigyelők szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a francia javaslat olyan országokat meg tud nyerni magának, mint mondjuk Nagy-Britannia, ahol az energiaterjesztés terén régóta szét van választva a tulajdonlás és a termelés.