Ügydöntő népszavazást rendeznek március 4-én Pécsett a NATO-radarról. Ha a lakosság többsége elutasítja a radar létesítését, a honvédelmi tárcának másik helyszínt kell keresnie.

Kínos helyzetbe kerülhet a honvédelmi tárca, ha vasárnap a választók megszavazzák a pécsi Tubes hegy rendezési tervének módosítását. Ez ugyanis lehetetlenné tenné a katonai radar megépítését, és újabb évekre kitolhatná a NATO által kért légvédelmi beruházás elkészülését.

A késlekedésnek súlyos anyagi vonzatai lehetnek. Ha a katonai szövetség eláll a finanszírozástól, a későbbiekben saját pénzből kell megépíteni a balkáni légtér figyelésére alkalmas objektumot.

Az elutasítás gyakorlatilag borítékolható. Az elmúlt hónapokban az ellenzéki pártok után előbb a terveket kezdetben támogató szocialisták, majd néhány napja a helyi szabad demokraták is az elutasításra hívták fel híveiket.

A város ismert közéleti emberei is – Rátgéber László kosárlabdaedzőtől Dévényi Sándor Kossuth-díjas építészig – a radarellenzőkhöz csatlakoztak. Ezek után csupán az kérdéses, hogy elmennek-e elegen szavazni. A voksolás ugyanis csak akkor érvényes, ha a névjegyzéken szereplő 126 600 pécsi polgárnak legalább a fele részt vesz a népszavazáson, és akkor eredményes, ha a megjelentek több mint ötven százaléka azonos választ ad. Figyelmeztető tény, hogy a tavaly őszi önkormányzati választásokon 47 százalékos volt a részvétel. Ha nem lesznek aktívabbak a helyiek, eredménytelen lesz a vasárnapi referendum.

Mindezzel tisztában vannak a Tubes elleni kampányt szervező zöldek is. “Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél többen elmenjenek szavazni” – mondta Vice Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom egyik vezetője. A környezetvédők elsősorban azért ellenzik a radart, mert emberre káros sugárzástól tartanak, s féltik a Mecsek élővilágát is. Hetek óta egymást érik a városban a radar kockázatairól szóló fórumok.

Február 1-jétől mindennap egy pécsi vagy a városhoz kötődő ismert személy levág egy darabot a város legforgalmasabb pontján, a Széchenyi téren felállított óriáscentiből, ismertetve egyúttal a radar elleni érveit. Csaknem ötvenezer szórólapot dobtak a postaládákba, a helyi média sokat foglalkozik a Tubessel, mégis érezhető a zöldekben némi aggodalom: elegen lesznek-e vasárnap.

A népszavazásra feltett, első hangzásra elég bonyolult kérdés lehet a radarellenzők másik buktatója. Mivel a kérdés az építési szabályzat módosítására vonatkozik, a lokátorépítés megakadályozásához igennel kell szavazni.

A látványos zöldakciók mellett szembetűnően visszafogott a beruházásért felelős honvédelmi tárca. A katonai szakértők elmennek ugyan a nyilvános fórumokra, előadják érveiket, de ellenkampányról nem lehet beszélni. Mintha a katonák is beletörődtek volna abba, nincs értelme a népszerűtlen beruházás mellett agitálni. Lapunk megkereste a honvédelmi tárcát, mit kíván tenni, ha leszavazzák a radart, de a sajtóosztályon türelmet kértek. Tiszteletben tartják a lakosság akaratát, de meg akarják várni a végeredményt.

Nem hivatalos források, illetve a korábbi nyilatkozatok alapján nincs sok választása a minisztériumnak. Újra próbálkozhatnak a Tubesnél magasabb, így katonai szempontból alkalmasabb Zengővel, de itt a pécsihez hasonló ellenállásra számíthatnak.

Szervezkednek a zöldek más mecseki csúcsok, a Hármashegy és a Tenkes védelmében is. Így ott sincs sok esély. Marad a több objektumból álló, így összességében drágább és kevésbé hatékony kiegészítő radarokkal támogatott síkvidéki lokátor, valahol Mórágy környékén.

Lapunk úgy tudja, már voltak a NATO-val egyeztetések a lehetséges új helyszínekről és a finanszírozási kérdésekről is.


A népszavazáson feltett kérdés:
“Egyetért-e ön azzal, hogy a pécsi építési szabályzat és a szabályozási terv módosuljon akként, hogy a Mecsek hegység Pécs közigazgatási határán belüli részen ne épülhessen katonai radar?”