Megkezdődött az egy éven át tartó diszkriminációellenes kampány. Az még kérdéses, lesz-e elég pénz a tervek végrehajtására.

Mindössze 130 millió forintot szán hazánk az Egyenlő esélyek mindenkinek európai tematikus év magyarországi intézkedéseinek végrehajtására: az amszterdami szerződésben felsorolt hat diszkriminációs terület kezelésére, a jogtudatosság növelésére, a sztereotípiák és az erőszak felszámolására, az akadálymentesítésre, a foglalkoztatottság növelésére, valamint a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségének érvényesítésére. Ez derült ki azon a konferencián, amellyel hazánkban hivatalosan is megkezdődött az Európai Bizottság által útjára bocsátott, az európai tematikus évek sorába illeszkedő “esélyév”. Az összeg egyik fele kötött mértékű uniós forrást, a másik fele költségvetési támogatást jelent. Kérdésünkre a szociális tárca sajtóosztályán azt mondták, mindössze ennyiről, vagyis 516 ezer euróról tudnak, további költségvetési összegek bevonásáról nincs információjuk.

Kiss Péter (MSZP) miniszter megnyitó beszédében hangsúlyozta: az a kérdés, hogyan tudják a már megalkotott jogszabályokat érvényesíteni, sikerül-e a szakmai programokat nemzeti programmá, társadalmi megrendeléssé emelni. Hozzátette: nemcsak a kisebbség, hanem jól felfogott többségi érdek is az esélyegyenlőség biztosítása. Lévai Katalin (MSZP) európai parlamenti képviselő szerint az esélyegyenlőség évére azért van szükség, mert “ha nincs esélyegyenlőség, diszkrimináció, rasszizmus, antiszemitizmus van”. Figyelmeztetett: csak az érintettekkel együtt lehet eredményeket elérni, mint mondta: “Mindent velük, de semmit sem nélkülük.”