Már 14 dollárért is beszerezhető új személyazonosság az interneten – derül ki a világháló informatikai biztonsági problémáira rávilágító féléves Symantec jelentésből.

A hamis személyes iratok könnyű és olcsó beszerezhetősége csak egyike a Symantec által kiemelt problémáknak, melyet a 2006 második félévében végzett tevékenysége során nyert adatai alapján adott közre az óriáscég. Idén először nem csak a saját és az ügyfelei által alkalmazott rendszereket ért támadásokat vizsgált a cég, hanem külön létrehozott néhány nem vagy alig védett szervert, amit a védelem hiánya miatt az internetes bűnözők saját céljaikra használtak fel.

Az informatikai biztonsági cégek már körülbelül egy éve egyre inkább igyekeznek az online bűnözésre irányítani a figyelmet, a Symantec által közölt adatok azonban az eddigieknél is sötétebb képet festenek. A bűnözők egyre kifinomultabb eszközökkel dolgoznak és elképesztő mennyiségű bankszámlaszámmal, email címmel és mindenfajta más adattal üzletelnek.

Az informatikai robotokkal, ún. “bot”-okkal irányított számítógépek száma nőtt, de az azokat irányító rendszerek (command-and-control system) száma csökkent, ami szakértők szerint a bűnözők által irányított hálózatok koncentrálódását mutatja.

A Symantec szerint a káros programok “munkaidőben” való készítése is azt jelzi, hogy a magányos, önjelölt hackerek ideje letelt és szervezett kereteket mutat az online bűnözés és e tendencia folytatása várható.