Az Egyesült Királyságban folyamatos ellenállás kíséri a személyi igazolványok bevezetését – a közelmúltban a kormány által eddig titkosan kezelt statisztikák nyilvánosságra hozatala váltott ki komoly visszhangot.

A brit belügyminisztérium a héten tette közzé azoknak a 2004-és vizsgálatoknak az eredményét, amik a szigetországban egyelőre még nem létező személyazonosító okmányok társadalmi fogadtatásáról szólnak. A jelentés kiadását lassan három éve kérte Mark Oaten liberális demokrata képviselő, de a kormányzati szervek egészen mostanáig halogatták a közzétételt. Most azzal érvelnek, hogy az abban szereplő adatok elavultak és már nem megbízhatóak.

Az okmányok bevezetéséről szóló jelentés szerint a britek harminc százaléka elutasítana minden személyazonosság igazolásával kapcsolatos kérelmet, de hatvan százalékuk mindig magával hordaná a személyi igazolványát.

Az Egyesült Királyságban évek óta húzódó társadalmi és politikai vita eredményeként jövőre önkéntes alapon lehetne személyi igazolványokat igényelni, majd a rendszer fokozatos kiterjesztésével 2014-ig minden állampolgár számára kötelezővé válik ennek az okmánynak a birtoklása, de azt nem kell majd állandóan magukkal hordaniuk. A most kiadott jelentés szerint hatvan százalékuk ennek ellenére mindig magánál tartja majd az iratot és csak tíz százalékuk lenne kész alávetni magát az utcai ujjlenyomat- vagy retinavizsgálatnak.

Bár a jelentést elavultnak nevezték, a belügyminisztérium munkatársai nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy mennyiben használják azt viszonyítási alapként munkájukban.

Az okmánytípus bevezetésétől az állami juttatásokkal való visszaélések felére történő visszaszorítását és a különböző szociális alapú támogatások radikális csökkenését is remélik.

A Daily Telegraph nemrég kiadott független eredményei szerint több százezer brit még büntetés terhe mellett is vissza fogja utasítani a személyazonossági okmányok kibocsátásának alapját képező nyilvántartásban való regisztrációt.