A szocialisták szerint az aranyrészvényről szóló jogszabály módosításával az állam továbbra is ellenőrizheti a stratégiai társaságokat. A Fidesz szerint ezzel ajándékot kapnak a multik.

Megszavazta a parlament az aranyrészvényről szóló jogszabály módosítását. Podolák György szocialista képviselő elmondta, a változtatást az uniós elvárások indokolták. A döntéssel sikerül az aranyrészvényt egyszerű részvénnyé változtatni. Az eddigi speciális jogok, az államot megillető szavazatelsőbbségi részvény jogintézménye viszont megszűnik.

Podolák György létfontosságúnak nevezte, hogy az energiatermelő és -szolgáltató (villamos és gázenergia) vállalatok igazgatóságaiba és a felügyelőbizottságaiba a Magyar Energiahivatal tagot delegálhat. Ezzel – Podolák szerint – garantálható a lakosság biztonságos kiszolgálása. A delegáltak azonban nem bírnak szavazati joggal, viszont folyamatosan tájékoztatják a Magyar Energiahivatalt arról, hogy mi történik a társaságoknál.

Fónagy János Fidesz-képviselő szerint nemcsak az uniós szabályokkal, de a magyar társasági törvénnyel is ellentétes volt a szabályozás, így a változást támogatták volna, csak nem ebben a formájában. Ezzel ugyanis ajándékot kapnak a multik, hiszen a privatizáció során kedvezőbb áron jutottak a cégekhez, mert azok állami előjoggal, elsőbbségi joggal voltak terheltek. “Ezért azt javasoltuk, legyen ennek ellenértéke” – mondta a fideszes politikus.

Fónagy János szerint nem jelent elegendő garanciát, hogy az igazgatóságokba, felügyelőbizottságokba tagot delegálnak, hiszen oda nem az állam tisztségviselői kerülnek.