Az Internet Watch Foundation nevű független szervezet jelentése szerint egyre több és erőszakosabb gyermekeket érintő pornográf tartalom található az interneten.

Az utóbbi négy évben négyszeresére nőtt a gyermekek sokszor nagyon erőszakos molesztálását bemutató anyagok száma az interneten. A felmérést készítő szervezethez csak az elmúlt évben 32 ezer bejelentés érkezett nyilvánvalóan illegális tartalomról, ami 34 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Az alapítvány 10.700 egyedi címet és mintegy 3.000 olyan oldalt talált, ahol kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményeket bemutató anyagok szerepeltek. Az ezeken látható gyermekek négyötöde lány és majd mindegyikük 12 év alattinak tűnik.

Az oldalak döntő többsége az Egyesült Államokban vagy Oroszországban lett létrehozva. Az USA-ban a hatóságok pénzügyi vállalkozásokkal együttműködve igyekeznek visszaszorítani a fizetős oldalak működését: az elektronikus fizetési lehetőségeket kínáló oldalak bankszámláit zárolják.

A kérdéses anyagokat tartalmazó oldalakkal szemben azonban nagyon nehéz fellépni, mert azok készítői a tartalmat különböző országokban található szerverekre lebontva teszik elérhetővé. Van olyan oldal, amelynek felbukkanását 54 alkalommal jelentették be az elmúlt években, de az hét különböző országban elhelyezett szerverei segítségével folyamatosan meg tud újulni.