Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem! – jelentette ki Orbán Viktor a közösségi oldalára csütörtökön feltöltött videóban, közölve, a kormány nevében alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. De mi indokolta a hirtelen előterjesztett javaslatot? Mit lehet tudni az óriási médiavisszhangot kiváltó államfői kegyelmi döntésről?

(Címlapfotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

A miniszterelnök hangsúlyozta: személyes meggyőződése, hogy pedofil elkövetők számára nincs kegyelem.

Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, “de itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel” – fogalmazott.

Elmondta: neki is van öt gyermeke és hat unokája és ha valakik hozzájuk nyúlnának, az első gondolata az lenne, hogy “félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe kell vágni”.

A kormányfő kijelentette, egyértelmű helyzetet kell teremteni, ezért

a  kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson ideje rendezni ezt a kérdést.

Forrás: Orbán Viktor kormányfő Facebook oldala

“Aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól. Egyértelműen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a gyermekek kárára szándékos bűncselekményt elkövetők kegyelem útján mentesüljenek a büntetésük hátrányos jogkövetkezményei alól, és újra büntetlen előéletűvé válhassanak” – olvasható az alaptörvény módosításáról szóló javaslat indoklásában, amely már csütörtök este megjelent az Országgyűlés honlapján.

A javaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Az előzmények

Novák Katalin államfő tavaly április 27-én köztársasági elnöki kegyelmben részesítette a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, akit egy rendbeli bűnsegédként elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének kísérlete, valamint egy rendbeli vesztegetés hatósági eljárásban bűntette miatt ítélt szabadságvesztésre, közügyektől és foglalkozástól eltiltásra a bíróság, mert arra próbálta rávenni az otthon igazgatója által szexuálisan zaklatott egyik fiatalkorút, hogy vonja vissza a vallomását.

Az elítélt 2021 óta töltötte büntetését, összesen egy év öt hónapot büntetés-végrehajtási intézetben, majd 2023. március 31-én – bírói döntés alapján – elhagyta a bv-intézetet és reintegrációs őrizetbe került. Saját lakásában helyezték el, és elektromos távfelügyeleti eszközt szereltek fel rá. A bíró döntését az elítélt személyes körülményeire figyelemmel és a büntetés-végrehajtás során tanúsított magatartására is hivatkozva hozta meg.

A bicskei igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan harmadfokon is megtámadta az ügyében hozott bírósági ítéletet. A kegyelemmel egy időben még zajlott a Kúria eljárása, így az államfő döntése bekerült a harmadfokú határozat szövegébe – az alábbiak szerint:

„Időközben, 2023. április 27. napján a Köztársasági Elnök a kegyelmi kérelem elbírálásáról szóló KEH/2787-6/2023. számú határozatával a II. rendű terhelttel szemben a jelen ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 5 évi próbaidőre felfüggesztette, a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből elengedte, valamint az ítélet vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól kegyelemből mentesítette”.

A Kúria egyébként helybenhagyta az első és a másodfokon is kiszabott büntetést. A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese elnöki kegyelem hiányában 2024. január 22. napján szabadulhatott volna feltételesen a reintegrációs őrizetből – kilenc hónapot nem kellett tehát letöltenie büntetéséből.

Az államfő reakciója az ügy médiavisszhangjára

“Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom” – reagált Novák Katalin a döntését erőteljesen kritizáló médiahangokra. “Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – hangsúlyozta.

“Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni” – ezzel a mondattal zárta el az utat a további kérdések előtt. Döntését tehát nem indokolta meg nyilvánosan.

A Sándor-palota reakciója a kormányfői bejelentésre 

“A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja” – közölte a Sándor-palota csütörtökön a kormányfő bejelentésére reagálva. “Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel alá fogja írni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt” – tették hozzá.