Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter 2007. május 4-én tájékoztatta a GKM 900 MHz-es koncessziós szerződésre vonatkozó elsődleges ajánlatáról a Pannon GSM Távközlési Zrt-t és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt-t. A miniszter a szerződések meghosszabbításának feltételéül szolgáltatónként 10 milliárd forint koncessziós díj befizetését, valamint a szélessávú lefedettség növelését szolgáló, egyenként 20 milliárd forint értékű beruházást jelölt meg. Amennyiben az ajánlattételt követő tárgyalások nem vezetnek eredményre, úgy új eljárás keretében dől el a frekvenciasáv hasznosításának sorsa.

A Pannon GSM Távközlési Zrt. és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. 15 évre kötött, 900 MHz-es frekvenciasávra vonatkozó koncessziós szerződése 2008. november 4-én lejár. A koncessziós szerződés értelmében a területet felügyelő miniszternek lehetősége van a koncesszió 7,5 évre szóló meghosszabbítására. A miniszter a koncessziós díj mértékét, valamint a szolgáltatók döntésének alapjául szolgáló követelményrendszert 18 hónappal a koncesszió időtartamának lejárta előtt köteles közölni.
E kötelezettségének eleget téve, a GKM minisztere 2007. május 4-én tájékoztatta az érintett szolgáltatókat a szerződés meghosszabbításának feltételeiről. A 7,5 évre szóló hosszabbítás feltételei:
egyenként 10 milliárd forint + áfa koncessziós díj megfizetése még 2007-ben;
az elkövetkező két évben egyenként 20 milliárd forint értékű többletberuházás a mobilszélessáv fejlesztésére az infrastruktúrával gyengén ellátott területeken.
A koncessziós szerződés értelmében a feleknek 2007. augusztus 4-ig biztosított a lehetőség a megállapodásra. Ebben az esetben még az ősz folyamán sor kerülhet a szerződések meghosszabbítására, amely lehetőséget biztosít majd a hatékony sávfelhasználást és a frekvenciagazdálkodás mindenkori optimalizálását elősegítő későbbi módosításokra.
Ellenkező esetben a Nemzeti Hírközlési Hatóság új, legfeljebb 15 évre frekvenciahasználati jogosultságot lehetővé tevő árverést vagy pályázatot ír ki. Az új eljárás nem érinti a jelenlegi koncessziók 2008. november 4-i lejáratát.

Eddigi koncessziós díjak:

1993-ban a Pannon 50 millió dollárt, az akkor még Westel nevet viselő 46 millió dollárt fizetett 15 éves 900 Mhz-es koncesszióért. A most kért koncessziós díj a jelenlegi árfolyamon meghaladja az 55 millió dollárt.

1999-ben az 1.800-as koncesszióért a két cég egyenként 11 milliárd forintot fizetett, míg a magyar piacra, akkor belépő Vodafone a 900 és 1800-koncesszióért összesen 48,5 milliárd forintot fizetett. Tavalyelőtt az UMTS frekvenciahasználati jogosultságért különböző konstrukcióban a Pannon 19 milliárd, a T-Mobil 17 milliárd, a Vodafone legalább 16,5 milliárd forint fizetését vállalta.