Furcsa módon egy tüntetés után harminchárom nappal kapott százeurós büntetést egy szentgotthárdi természetvédő. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter Sólyom László köztársasági elnöknél járt, és arra kérte, hogy vesse latba tekintélyét az osztrák félnél a Rába habzásának megszüntetéséért.

Érdekes levelet kapott csütörtökön az eisenstadti tartományi rendőr-főkapitányságtól Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard (Pronas) nevű szentgotthárdi természetvédő szervezet elnökségi tagja. A dokumentum szerint amikor április 4-én az európai parlamenti képviselői, Olajos Péter és Antonio de Blasio petíciót adott át Hans Niessl tartományi főnök helyettesének, az akciónál jelen lévő Pronas-aktivisták megsértették az osztrák törvényeket.

“Két transzparenst feszítettünk ki, az épülő szemétégető ellen tiltakoztunk. A hatóságok ezt engedély nélküli demonstrációnak minősítették. Tették mindezt annak ellenére, hogy mindössze heten voltunk, szépen viselkedtünk, nem randalíroztunk vagy hangoskodtunk” – mondta Woki.

Az osztrák rendőrség kissé későn ébredt, ugyanis a levelet harminchárom nappal az események után adták postára. A büntetés száz euró, azaz körülbelül 26 ezer forint, de hatvanórás elzárással meg lehet váltani. Lapunk információi szerint elképzelhető, hogy Woki az ügyre rászánja háromnapi szabadságát, és az elzárást választja. A természetvédő szerint ezzel is szépen lehetne bemutatni az osztrák–magyar környezetvédelmi kapcsolatok mélypontra süllyedését.

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter tegnap felkereste Sólyom László köztársasági elnököt, hogy tájékoztassa őt a Rába osztrák oldalról érkező szennyezéséről. A zöldtárca vezetője informálta az államfőt a Rába vízromlásával kapcsolatos magyar intézkedésekről és a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető létesítésével kapcsolatos észrevételeiről, arra kérve, vesse latba nemzetközi tekintélyét a természetkárosító ügyek rendezéséért.

Mivel feltételezhető, hogy az üzem megvalósítása az országhatáron át terjedő környezeti hatással jár, hazánk a nemzetközi espooi egyezmény alapján bejelentkezett Ausztriánál az engedélyezést megelőző hatásvizsgálati eljárásba. Az egyezmény lehetőséget ad a magyar hatóságoknak és a civil szervezeteknek, hogy megismerjék és véleményezzék a létesítmény terveit, majd megvitassák álláspontjukat az osztrák döntéshozókkal.

Ausztria nem zárja be a magyarok szerint a Rába szennyezéséért felelős burgenlandi bőrgyárat – közölte tegnap Wilfried Schimon, az osztrák mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és vízgazdálkodási minisztérium vízügyi osztályának vezetője. Elismerte a habképződést Szentgotthárd térségében, de azt állította, hogy sem az osztrák nemzeti, sem az európai jogot nem sértették meg.