Áttörést ért el kedden az Európai Parlament tárgyalódelegációja a soros német elnökséggel a barangolási (roaming) díjakról szóló szabályozás ügyében. Az alkut még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Négy tárgyalási fordulót követően kedden délután létrejött a megállapodás a Tanács és az Európai Parlament között a roaming-díjak szabályozásának ügyében. A kompromisszum értelmében a külföldről (az EU egy másik tagállamából) hívást kezdeményezőknek percenként 49 centet, a hívások fogadásáért pedig percenként 24 centet számlázhatnak majd 2007 nyarától a mobilszolgáltatók.

Az Európai Parlament korábban 40, illetve 15 centben maximálta volna a percdíjakat, míg a tagállamok 50, illetve 25 centben. A következő két évben ugyanakkor a kimenő hívások évente 3 centtel, a beérkező hívások pedig 2008-ban két, 2009-ben pedig 3 centtel olcsóbbak lesznek. Vagyis a megállapodás kezdetben a Tanács álláspontjához lesz közelebb, de évről évre közeledik majd az olcsóbb telefonálást szorgalmazó parlamentéhez. A nagykereskedelmi (két szolgáltató közötti) hívásdíjat 2007-ben maximum 30 centben rögzítik és ez csökken majd le 2009-re 26 centre.

A megállapodás értelmében minden fogyasztó bármikor, ingyen és bérmentve átállhat az uniós szabályozott percdíjra a rendelet hatályba lépését követő egy hónapon belül. Két újabb hónap elteltével automatikusan átállítják az új díjakra azoknak a fogyasztóknak is az előfizetését, akik nem választották az unós tarifát, vagy nem döntöttek egy másik tarifa mellett. Mindvégig élénk vita folyt arról, hogy a telefonhasználóknak kell-e külön kezdeményezniük az átállást az új percdíjra, vagy az automatikusan megtörténik minden fogyasztó számára.

Az EU még a nyári szünet előtt el szeretné fogadni a rendeletet, hogy a nyaraló európaiak százezrei olcsóbban telefonálhassanak külföldről. A mostani megállapodást szerdán hagyja jóvá a Tanács, az EP-nek pedig május végi plenárisán kellene első olvasatban elfogadnia.