Bár Magyarországon a kormány azt állítja, jelenleg nincs mód az adóterhek csökkentésére, Kelet-Közép-Európában általános adócsökkenési trend figyelhető meg. A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint ráadásul a kisebb adókulcs magasabb bevételeket hozott.

Hatóságiból szolgáltató típusú hivatallá kell válnia a magyar adóhatóságnak, és sokkal intenzívebb kapcsolatot kellene kialakítania az adózókkal. A cél ugyanis nem a bevételnövelés kell legyen, hanem a jogkövető magatartás – derült ki abból a felmérésből, amelyet Nagy-Britanniában több száz nagyvállalat megkérdezése alapján állítottak össze. Ennek kapcsán a PricewaterhouseCoopers (PWC) is készített egy rövid tanulmányt, amelyben több régiós ország adóigazgatási gyakorlatát vizsgálta. Erdős Gabriella, a PWC cégtársa elmondta: az APEH-nek nincs mit szégyenkeznie sem brit, sem régiós összehasonlításban. Hazánk például a feltételes adómegállapítás területén a brit adóhatóság előtt jár, ahol ennek bevezetését tervezik. Ugyanakkor az APEH, szolgáltatói funkcióját és módszereit illetően, kissé lemaradt az angol hatóságtól.

A szakértő úgy fogalmazott: az Európai Unió tagállamai között jelenleg új frontokon zajlik az utóbbi években kibontakozott adóverseny. Manapság kevésbé jellemző, hogy az országok adókedvezményekkel csábítják országukba a befektetőket – amit az unió egyébként állalmi támogatásnak tekint –, sokkal inkább alacsony adómértékkel és adózóbarát hatóságok működtetésével.

A szakember emlékeztetett, hogy Csehországban 31-ről 24-re, Romániában huszonötről 16-ra, Bulgáriában 23,5-ről tíz százalékra csökkentették az elmúlt években a társasági adó mértékét, az adóbevételek mégsem csökkentek, hanem nőttek.

Erdős Gabriella elmondta, hogy itthon az adóhatósági állásfoglalások rendszere kialakult, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem jelent automatikusan jogbiztonságot. Az APEH ugyanis sokszor a saját korábbi állásfoglalásaival ellentétes határozatot hoz.