A brit kormány legújabb elképzelései szerint nem csak az anyák, hanem az apák is jogosultak lennének szülési szabadságra menni.

A szigetország ipari és kereskedelmi minisztériuma nyilvános konzultációt kezdeményezett az apák családi feladatainak jobb ellátását segítő jogszabályok megalkotásáról.

Az angol munkajog szerint a nők jelenleg hat hónap szülési szabadság igénybe vételére jogosultak. A brit kormánykörökben megfogalmazott elképzelések ezt radikálisan átalakítanák: a szülési szabadság címén járó fizetett távollét először kilenc, majd tizenkét hónapra módosulna, mégpedig úgy, hogy 2009-től a második hat hónapot az apák is igénybe vehetnék.

Brit kormányzati tisztviselők szerint egy ilyen jogszabályi rendszer lehetővé tenné, hogy az anyák munkába történő visszatérését ne befolyásolja a gyermekük nevelése, hiszen a gyermek megszületése miatt mindkét szülő egyformán jogosult lenne fizetett szabadságra.

A jogalkotó nem csak a férjek, hanem az élettársi viszonyban lévő apák és az örökbefogadó házaspárok számára is elérhetővé tenné a „szülési szabadságot”.

Ha a tervek megvalósulnak, akkor az angol apák legkorábban 2009 áprilisában mehetnének szülési szabadságra.